View Single Post
Stary 25-05-2016, 13:05   #7
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Park asist zmiana na opcję parkowania prostopadłego

Słuchajcie. Fajnie byłoby to mieć. Sam np. mimo że potrafię parkować na milimetry i jedyne wgniecenie w aucie to zrobiłem tak chyba z miesiąc po tym jak zdałem prawo jazdy bo zaparkowałem na 2 minuty i jak wskoczyłem z powrotem do samochodu to nie zdawałem sobie sprawy że ktoś może zaparkować za mną (w niedozwolonym miejscu), to jednak zauważyłem, że z parkowania równoległego lubię korzystać bo
a) jak wchodze na centrymetry to zajmuje mniej więcej tyle samo czasu
b) w nocy po dłuższej trasie nie muszę się wpatrywać w lusterka i kamerę a pykanie czasami mnie denerwuje bo już zmęczony jestem
c) jak wracam z parku który jest oddalony jakieś 20 minut na piechotę a 2 minuty samochodem, to mam czasami psiaka na kolanach i wygodniej jest podjechać, wcisnąć przycisk i poczekać aż autko samo wjedzie w miejsce przed domem
d) parkowanie automatyczne nie ma tendencji do rysowania felgi - a ja czasami się uprę że chcę zaraz przy krawężniku co wiadomo jak się kończy

Więc gdybym miał możliwość parkować również prostopadle automatycznie - to z chęcią bym od czasu do czasu z tego korzystał. Więc dywagacje - a po co to komu to takie trochę nie na miejscu. Te same komentarze podejrzewam były w czasach jak dodawali w autach pierwsze tempomaty i podejrzewam że podobne negatywne opinie były jak dodawali pierwsze aktywne tempomaty czy rozpoznawanie znaków.

Nie jest to kwestią ogłupiania samego siebie i że dochodzimy do sytuacji że człowiek nie potrafi sam zaparkować lub jak to jest u niektórych co automatami jeżdżą że nie potrafią operować (tak nagle.. jak grom z jasnego nieba) sprzęgłem i manualną skrzynią - ale jak jest technologia którą możemy używać - to póki co nie widzę przeciwskazań. No może (jako informatyk) wciąż mam opory żeby jeździć Teslą S na full automacie (szef kupił.... parkowanie naszych Focusów to przy jeździe taką Teslą to nic strasznego)...
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem