View Single Post
Stary 26-05-2016, 22:06   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Tryb awaryjny podczas jazdy ze stałą prędkością.

Praktyka jednak różni się od teorii. Jeżeli przyjmiemy do obliczeń tylko wzór teoretyczny, to wyjdą śmieszne wyniki.
Trochę mi one nie dawały spokoju, więc przeliczyłem to jak niżej....

Np mój 2,0 tdci przy mocy 140KM osiąga 175km/h, więc wyszłoby z obliczeń, że do osiągnięcia trzy razy mniejszej prędkości 175 : 3 = 59 km/h wystarczyłoby mu 140 : 27 = 5,2 KM.
To oczywista bzdura.

Wynik jest taki, bo rachunek nie uwzględnia innych oporów niż te rosnące do sześcianu. A są to opory toczenia opon i całego układu napędowego i które - jak ktoś spojrzy na wykresy z hamowni - rosną stosunkowo wolno przy wzroście prędkości, nie rosną wykładniczo. Np u mnie wynosi to 12 KM przy 60 km/h i 42 KM przy 175 km/h.
Mój wykres z hamowni - jeżeli chodzi o opory toczenia, zielona linia - jest prawie identyczny jak ten z wątku http://forum.fordclubpolska.org/show...=208524&page=4 post #40, przy 3000 obrotów jadę 130km/h. Moce i momenty oczywiście są u mnie inne...

Czyli: zapotrzebowanie na moc wynikającą z oporu aerodynamicznego (czyli tej rosnącej do sześcianu) przy prędkości 175 km/h wynosi 140 - 42 = 98 KM. Czyli przy prędkości ok. 60 km/h zapotrzebowanie na nią wyniesie 98 : 27 = 3,6 KM, ale potrzebna jest jeszcze moc na pokonanie oporów toczenia w wysokości 12 KM.
Razem do jazdy z prędkością ok. 60 km/h potrzeba więc 12,0 + 3,6 = 15,6 KM. To jest już w miarę sensowny wynik...

No i teraz liczymy czy to co napisałem, że (w domyśle: w praktyce) zapotrzebowanie na moc rośnie do kwadratu ma sens... Trzy razy większa prędkość do kwadratu to dziewięć, a więc 140KM :9 = 15,55 KM przy prędkości ok. 60 km/h.
A z poprzednich obliczeń wyszło... 15,6 KM.

Kto miał rację? Chyba i teoretyk, i praktyk. Tłumacząc na ludzki język: moc niezbędna do pokonania oporów aerodynamicznych rośnie do sześcianu, natomiast praktyczne zapotrzebowanie na moc rośnie do kwadratu w odniesieniu do prędkości - ponieważ opory tocznie (straty na kołach) nie rosną nawet proporcjonalnie do prędkości, a mimo to w zakresie do 200km/h stanowią istotny procent potrzebnej mocy.
-----------------------------------------

P.S. Myślę, że do obliczeń mocy super samochodów typu Veyron itp, gdzie dominują przy 300 - 400 km/h opory aerodynamiczne, można ewentualnie pominąć opory toczenia - choć głowy sobie bym nie dał uciąć.
Natomiast Tranzolek jest... nieco wolniejszy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-05-2016 o 20:07
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem