Jaki sygnał i skąd aktywuje kontrolkę rezerwy paliwa?
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Problem polega na tym, że w S-Maxie 1.6 EcoBoost nie zapala mi się kontrolka rezerwy, pomimo tego, ze teoretycznie powinna. Komputer pokazuje mniej niż 60 km do przejechania na tym co zostało w baku, wskaźnik paliwa pracuje prawidłowo. Wyjeździłem już dwa baki, żeby się upewnić, że to nie działa jak powinno. Za pierwszym razem zjechałem do 20 km i nic.
Z forscana sczytałem dwa błędy typu U, które nic konkretnego nie mówią. Jeden, to błąd komunikacji zegarów z BCM, a drugi to błąd komunikacji zegarów z VDM. Może to mieć związek z kontrolką rezerwy, ale nie musi.
Czy ktoś z Szanownych Kolegów posiada jakąś dokumentację/ schematy elektryczne, które mogłyby odpowiedzieć na pytanie, skąd i jakie sygnały/ jaki sygnał powinien przyjść do zegarów, aby zadziałała kontrolka rezerwy? Podejrzewam, że gdzieś jest przetarta wiązka i przydałaby się jakaś wskazówka, gdzie tego przetarcia szukać.
Sama kontrolka się świeci - robiłem test zegarów i wszystko gra i buczy. Aha, mam te ubogie zegary, z małym wyświetlaczem, typ 1 bodajże.
|