View Single Post
Stary 29-05-2016, 13:01   #12
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ford Focus Mk2 1,6 TDCi 109km

Czemu od razu zakładać że ma się zepsuć? Wszystko zależy jak jeździsz i jak dbasz. Znam osobiście osoby które mają diesla i nalatane po 300kkm i nic nie robili prócz eksploatacji a znam też takie co nie miały jeszcze 150kkm a już robiły dwumasę i turbo. Dieslem musisz nauczyć się jeździć. Jeśli miałem benzynę to na pewno musisz zmienić nieco swoje nawyki. Ale za to samochód odpłaci Ci się długą i bezawaryjną jazdą i przede wszystkim nie zrujnuje Cię w kwestii paliwa. Ja sam osobiście też szukam teraz diesla i nie martwię się naprawami bo poszukuję czegoś świeżego i nawet jak mi po 3 latach padnie dwumasa to przy moich rocznych przebiegach i oszczędnościach na paliwie i tak będę in plus bo rocznie zaoszczędzę minimum 3500zł więc jest to dla mnie opłacalne. Mondeo w dieslu spali mi jakieś 6l bo nie mam ciężkiej nogi. A odpowiednim benzyny to minimum 1.6 ecoboost który też ma turbo i dwumasę, spali mi co najmniej 8.5l czyli 2,5l więcej. Przy wczorajszych cenach benzyny w Lukoilu w Warszawie z prostej matematyki wynika że pokonując 30 000km rocznie benzyna spali mi paliwa za ~11600zł (4,55zł/l) natomiast diesel na takim samym dystansie spali mi ropy za ~7470zł (średnia cena 4,15zł/l). Więc przy tych wyliczeniach daje mi to 4130zł. Uważam że to bardzo dużo i wyraźnie przemawia za zakupem diesla.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem