View Single Post
Stary 29-05-2016, 19:58   #1
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Regeneracja wtryskiwaczy i pompy CR - koszty eksploatacji

Witajcie,
Z racji że przymierzam się do zakupu mondeo 2.0 TDCi liczę sobie koszta z jakimi muszę się w przyszłości liczyć. Kompletny zestaw sprzęgła + dwumasa + wysprzęlik w intercarsie mogę mieć po zniżkach za ok 2000zł więc pozostają tylko koszty wymiany. Może to nie jest mało ale liczę się z tym kosztem. Regeneracja turbiny to na szczęście w dzisiejszych czasach nie jest jakiś duży koszt. Taka regeneracja z częściami i roczną gwarancją to koszt rzędu 600 - 800zł. Najdroższą rzeczą jakby się mogło okazać, jest regeneracja wtrysków + pompy CR. Przeszukując internet natrafiłem na forach że koszt regeneracji jednego wtrysku to jakieś 800 - 900zł. Trochę się przeraziłem ale ponieważ były to ceny sprzed kilku lat zacząłem szukać dalej. Trafiłem na serwis Boscha w Stalowej Woli który w tego typu regeneracjach się specjalizuje: http://www.wtryskiwacz.com/cennik-re...yskiwaczy.html i okazuje się że nie są to jakieś chore koszty. Regeneracja pompy CR to koszt ~400zł brutto zaś wtryskiwacza to 150zł brutto. Wszystko + części. Chyba że w tym magicznym słowie "+ części" tkwi sekret. Czy jest to możliwe aby części niezbędne do regeneracji wtryskiwacza kosztowały kilkaset złotych?

Ostatnie pytanie, prócz dwumasy, układu paliwowego (wtryski + pompa CR) oraz turbiny, muszę liczyć się jeszcze z jakimiś znacznymi kosztami związanymi z eksploatacją mondeo z tym silnikiem?
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem