Odp: Klimatyzacja nie działa
Witam,
w moim mondeo mk4 (2007) przestała chłodzić klima. Zacząłem szukać w necie i trafiłem tutaj.
Na pierwszy rzut oka widać, że wentylator się nie załącza. Podłączyłem go na krótko i nie wystartował. Dopiero po pchnięciu palcem wystartował.
Czy do jego uruchomienia idzie jeszcze jakiś sygnał z modułu sterującego czy powinno wystarczyć samo napięcie?
Druga dziwna sprawa to taka, że ten wentylator nie ma wpływu na temperaturę silnika. Kontrolka zawsze ustawia się środku skali i ani nie drgnie. Zdziwiony tym podłączyłem się forscanem i podczas jazdy sprawdzałem temperaturę. forscan pokazywał wahania temperatury w trakcie jazdy między 91 a 115 stopni. W tym czasie kontrolka na desce rozdzielczej stała w miejscu, nawet nie drgnęła (zepsuta?). Czy to nie jest dziwne? Dodam że na desce rozdizelczej kontrolka porusza się w zakresie 60-90st.
Temperatury na forscanie były takie same niezależnie czy wentylator był odpięty czy podłączony na krótko. Czy ten wentylator chłodzi płyn chłodniczy czy jest tylko do klimy?
Druga obserwacja to nawet z wentylatorem podłączonym na krótko klima nie chłodziła.
Macie jakieś sugestie?
Ostatnio edytowane przez jaroslao ; 30-05-2016 o 11:07
|