Cytat:
|
Cena ok. 300zł za wiązkę. Wymiana - to osobna kwestia... Łatwiej założyć fabryczną wiązkę, bo przychodzi ze "słoniem"...
|
No tak ale...
Moge się mylić, bo nie widziałem orginalnej wiazki (tej 'ze słoniem') w wersji z kamera ale w/g mnie to - zeby było tak jak orginalnie - w sumie potrzeba 3 wiazek a nie jednej:
1. wiazka od modułu kamery, przycisku otwierania klapy i światełek podswietlajacych tablice rejestracyjną. Pewnie wszyscy, którzy kupil blendę Fusiona z USA taka wiązkę dostali. Ma ona uszczelkę gumową która przechodzi przez blache klapy i 2 stosunkowo krótkie kabelki zakończone załączami - jedno z kamery, drugie - pstryczek i światełka.
2. Głownej wiazki 'ze słoniem' (pewnie to ta o której pisze
@
Tedi
). W skrócie wiązka z jednej strony łączy się ze złączami w lewym tylnym słupku, 'słoniem' wchodzi do klapy, tutaj się nieco rozdziela - częśc kabli i złącz idzie na prawa strone klapy a druga część (n.in okablowanie do kamery) idzie po lewej krawędzi klapy w okolicę tylnej lewej lampy. Tutaj ta wiazka kończy się kilkoma złączami (jeśli dobrze pamietam są tam 3 lub 4), w tym jest też zielone, które zawiera (albo nie...) sygnały kamery.
3. wiazki 'rozprowadzajacej' kable po tylnej części klapy. W skrócie to wiązka, którą wpina się do złączy wiazki nr 2 (tych które są za lewa lampą) i dalej posiada ona złącza do różnych elementów zamocowanych w klapie - tylnych lamp, zamka etc. Ta właśnie wiazka jest wyposażona m.in. w dwa gniazda zamocowane do otworów w dolnej części klapy, do których wpinane sa 2 wtyczki z wiązki nr 1 - czyli od kamery i od przycisku/oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
I tutaj może byc pies pogrzebany - wydaje mi się, że sama wiazka 'ze słoniem' (czyli nr 2) moze nie byc wystarczająca. Trzeba jeszcze wymienic/uzupełnic tą wiazke nr 3 z mojego zestawienia.
Ale uwaga - to są wyłacznie moje obserwacje na podstawie tego co widzę w moim mondku - czyli w wersji okablowania bez kamery. Moze w wersji wiazki z kamera złacze do kamery jest dociagniete bezpośrednio do miejsca, do którego siega ten krótki kabelek wychodzacy z blendy (nr 1 z mojej listy).
Polecam sprawdzenie i weryfikacje tego przed rozgrzebaniem samochodu bo moze okazać się ze to nie 300 PLN a nieco wiecej.
U
@
Rothmans
a i u mnie mamy dodatkowe kable od złączy w tylnym słupku aż do złącza kamerowego wiazki nr 1. Tez nie jest to za darmo, bo trzeba dokpuc parę złączy 6 pinowych a porzadne nieco kosztują i troche trzeba pokombinować z tą 'słoniową trąbą'. No i nie jest to całkiem fabrycznie. Ale cos za cos.