Odp: Jaką pompę wspomagania kupić do focusa mk1 '98, 1.6 benzyna
Odnośnie sprawdzenia po oznaczeniach Ci nie pomogę, wiem jedno, że pompa musi być do auta z klimą (jeśli posiadasz klime, masz wersję ghia więc posiadasz) i do przed lifta. Po lifcie były pewne modyfikacje i pompa może nie pasować, wiem, bo miałem dokładnie taki sam problem.
Wszystko zarzygane płynem od wspomagania, pojechałem do serwisu Forda (nie ASO ale ponoć bardzo dobrzy) posprawdzali, powiedzieli, że pompa, koszt nowej 650 zł, do tego powiedzieli żebym umył w tym miejscu silnik bo jest strasznie brudno... skasowali za samo sprawdzenie jak za zboże ale jeszcze umyj...
Musiałbym na głowę upaść żeby im tyle płacić, kupiłem używkę na allegro, okazało się, że ledwo zipie, ba, nawet miała bicie na kole pasowym. W końcu stwierdziłem, że poszukam dalej i w końcu trafiłem na świetnego mechanika (naprawiam u niego do dziś), umówiłem się, wyjął pompę i powiedział żebym ją zawiózł do fachowców na próbę szczelności, zawiozłem, sprawdzili pompę i okazało się, że pompa jest w porządku i żadnych wycieków.
Mechanik założył pompę, wymył silnik, że aż się świecił i od roku poziom płynu nawet nie drgnął. Tak oto zaoszczędziłem 650 zł.
Możliwe, że była jakaś nieszczelność na którymś z wężów, nowe opaski i wszystko jest ok.
|