View Single Post
Stary 08-06-2016, 19:23   #47
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Weryfikacja remontu generalnego silnika ecoboost 1.6 150 KM

Heh...spece widzę ale chyba nikt nie wie co włąściwie pisze, gdy wpisuje te magiczne 5W-20 itp. No to krótko:
0,5,10,15 itd. oznacza gestośc oleju. Parametr istotny z punktu widzenia zapotrzebowania na szybki dopływ smarowidła do elementów w niskich temperaturach. Im niższa cyfra tym rzadszyy olej, tym łatwiej dociera do elementów w niskich temperaturach. oczywiscie w wyzszych jeszcze łatwiej. Więc do silników z turbosprężarkami raczej zaleca sie stosowanie tych z wartoscią 0 lub 5.
Druga cyfra, czyli 20,40,50 itp. oznacza lepkość. Im wyższa wartośc tym wyższa lepkość a co za tym idzie, tym lepiej olej sprawuje sie w wysokich temperaturach lub wysilonych silnikach. i to tyle. Jak ktoś mówi, że nie wolno lać do silnika wysilonego oleju 5W-40 a wyąłcznie 5W-20 to...nie bardzo jestem pewien, czy ktos taki wie co mówi...ale chyba nie bardzo. Bo 20 to dośc niska klasa lepkościowa, co za tym idzie, olej podatny na zerwanie filmu przy wiekszym wysileniu silnika i wysokich temperaturach...spasowanie nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiscie, nie oznacza to, że skoro tak to najlepiej lat 0W-60 (o ile sie taki znajdzie), bo np. duzo jeździmy. Olej o zbyt wysokiej klasie lepkosciowej, choćby nie wiem jak rzadki, nie pozwoli na utworzenie prawidłowego filmu olejowego i efekt wtedy moze być gorszy.
Więc...olej dobieramy na podstawie tego co podaje producent ale też z uwzględnieniem tego jak eksploatujemy nasze auto. jeśli czesto lub wyłącznie jeździmy po mieście, robimy małe przebiegi ale intensywne to nalezy raczej wybrac olej rzadki ale o nieco wyzszej klasie lepkościowej. Jesli autem jeździmy wyłacznie wycieczki i dłuzsze trasy, do tego nie nalezymy do osób wbijających pedał gazu w podłoge przy każdej okazji, wtedy wystarczy to co zaleca producent. Chocby dlatego, że producent własnie taką eksploatacje przewiduje, mieszaną i spokojną.
Jesli śmigamy z pedałem w podłodze niezależnie od tego na jakiej drodze się znajdujemy wtedy klasa lepkościowa tez powinna być odpowiednio wyższa, szczególnie gdy jeździmy dużo. I tyle.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem