View Single Post
Stary 09-06-2016, 16:41   #69
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Weryfikacja remontu generalnego silnika ecoboost 1.6 150 KM

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierdoły opowiadasz, w stosunku do czego nie jedzie ? Bo w stosunku do wolnossącego 1.8 140 KM też w kompakcie to akurat jedzie....a już porównanie do Lanosa 1.4 jest żenujące....
Żałuje, nawet nie wiesz jak bardzo, ze nie mam Ci obecnie jak tego udowodnić. tak czy inaczej, jeździłem wieloma, naprawde wieloma samochodami z silnikami o mocach od 55 do 550KM i masach od 900kg do 2,5 tony. I właśnie...jest coś czego nie oszukasz - masa własna pojazdu.
Nie jest tajemnicą, że i bez turbodoładowania można dizś z 1 litrowego motoru wycisnąć nawet ok. 200KM. Najlepszy przykład to silniki motocyklowe. Z tym, że motocykl nie wazy 1,5tony, wiec w tych silnikach moment obrotowy jest niższy lub bardzo nieznacznie wyzszy od wartosci mocy maksymalnej. Do tego owa moc dostępna jest już w bardzo wysokich zakresach obortów, przez większość czasu silnik na takich obortach nie pracuje i nie dysponuje ani sensownym momentem ani mocą. Ale...pojazd jedzie. Tak wiec z uturbionego 1 litrowca 125KM to nie jest jakiś wyczyn. Ale napędzanie nim 1,5tonowej budy plus pasażerowie i ich ewentualny pakunek to już sa jak dla mnie lekkie jaja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz tak...zenujące porównanie z Lanosem powiadasz. Bo się Lanos do 100 nie rozpędi w 11 a w 15sek.? Czy moze dlatego, że Ecoboost nie dobije bez większej roboty do 230tys.km? Dookreśl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem Ci dokąłdnie na czym polegała różnica. Otóz po wciśnięciu gazu w podłoge na 3 biegu jadąc 50-60km/h wiesz i czujesz, że auto sie zbiera...albo nie. No i właśnie...to jest bolączka większości nowoczesnych samochodów...jeżdżą, jakoś, ale kompletnie nie nazwałbym tego słowem "zbiera się" albo jak kto woli "odpycha". na papierze moze i tak. Ale ogólnie jak jechalem tym cudem od Forda to w końcu stwierdziłem, że chyba się popsuł...Ah..i jeszcze jedno - jasli chodzi o niezawodnosć to niestety prawie kazdy nowy Focus i wiele innych aut powinny bić pokłony przed konstrukcjami takimi jak Lanos właśnie. prosty, nie wysilony, tani i kompletnie nie psujący się.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem