View Single Post
Stary 10-06-2016, 11:48   #147
spławik
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2,2 DuraTorq
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI 163 km zrobiony na 200km z dziurą w tłoku

Cytat:
Napisał foni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A skąd wniosek że po tuningu nie ma prawa nic się uszkodzić? Lub też, że do tuningu idą wyłącznie auta z dożywotnią bezawaryjnością?

Zapytaj w (dowolnym) serwisie ile aut (w tym na gwarancji) do nich przyjeżdża z podobnymi lub poważniejszymi awariami. Najlepiej zajrzeć do statystyk aut flotowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Użytkownicy chipujący swoje auta najczęściej dbają o nie zdecydowanie bardziej niż przeciętny Kowalski. Z mojej obserwacji wynika, że stan (bezawaryjność) ich aut jest istotnie powyżej średniej.
Nie chodzi o to,
Polataj swoim 236kM na autobahnie pod 200kmh przez kilkanaście miesięcy, wymieniaj olej i dbaj do bólu jak chcesz. Niestety skończysz swój silnik szybciej niż takie samo auto bez tuningu. Takie płyną wnioski po tych 3 przypadkach które wypisałem.
Mechaniki i większych obciążeń nie oszukasz. Tak jak napisał latar, to się wypracowywało od dłuższego czasu. I co z tego że dbał, nawet skrzynię nową kupił na półkę, teraz niestety silnik będzie pierwszy, taki peszek.

Bump:
Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak jak mówiliśmy, jeśli wtrysk wyciągnięty z cylindra, wykazał spore usterki, mogło się zdarzyć, upalenie tłoka, zaworu itp.
chmur nad tuningiem brak, wbrew pozorom, sypiących się silników po tuningu, wcale nie jest sporo więcej niż takich przed Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
użytkownicy aut tuningowanych, zazwyczaj są użytkownikami bardziej świadomymi sposobu eksploatacji i serwisowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dokładnie - mają świadomość. Dlatego jak mam wyskoczyć na autobahn pod 200kmh to po prostu tego nie zrobię. Wystarczy nasze 140kmh na autostradzie w PL i to też z bólem serca. Niestety szóstka jest krótka w S-maxie.

Bump:
Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lżejsze buty już mi się zrobiły z chwilą zamontowania zegara temperatury oleju.

Ale chłodnice będę i tak montować bo to jest chyba najbardziej optymalne rozwiązanie. Ponieważ dzięki chłodnicy powinno się udać zbić temperaturę oleju silnika o około 10-20 stopni a to już jest dużo zwłaszcza w te upalne dni gdy na dworze jest 30 stopni a olej mam 100-110 to w tym momencie gdybym zbił temperaturę do 80 stopni to jak by nie patrzeć denka tłoków będą miały też trochę lepsze chłodzenie przez natrysk zimniejszym olejem.

Ja musze oddać zderzak do lakierowania i czekam na odpowiedni moment wówczas to razem zrobię.
Napisz jak to jest z tą temperaturą.
Kiedy skacze, kiedy spada, jakie prędkości, czy temperatura na zewnątrz ma znaczenie itp. To dla innych co zegarka olejowego nie mają