View Single Post
Stary 10-06-2016, 21:21   #452
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[COLOR="Red"][B] czyli znacznik TMC jest na ostatnim bicie linii 7D0-01-02
U mnie jest 0. Ja komunikatów nie miałem, pomimo włączonego TA, ale słucham PR3 na DAB

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TA to flaga RDS rodzaju audycji "informacje drogowe". Nie ma nic wspólnego z TMC. TA to są "słowne" informacje o sytuacji na drogach (radio potrafi się przełączyć na stację nadająca TA i samo podgłośnić).
Ale TMC przesyłane jest z wykorzystaniem kanału DAB lub RDS FM (SAT u nas nie ma). Ktoś pisał że ma TMC bez DAB. Czyli idzie przez kanał RDS-FM? Czy klawisz TA aktywuje tylko funkcję TA (traffic announcement) czy też włącza wyszukiwanie kanałów alternatywnych lub inne funkcje systemu RDS tym samym mogłoby wpływać na komunikaty TMC? Aha, na Wiki jest napisane że TMC w poslce jest tylko na RMF i Zetce, a w KRA te kanały są jedynie w wersji FM - nie ma ich w DAB

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-06-2016 o 21:33
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem