Cytat:
|
ALE nie mogę przeboleć, że w Europie w dużym Transicie nie ma silnika TDCI 3.2 200KM (w USA jest) bo po wizycie u Ciebie z tym silnikiem to myślę, że to by już jechało całkiem przyjemnie i rozsądnie
|
W USA ten silnik - jak wszystkie tam diesle Forda - nazywa się Power Stroke (a nie Duratorq) i ma obniżoną moc do 185KM. W Europie dostępny jest tylko w Rangerze i ma nadal 200KM/480Nm. Z innego forum wiem, że chipują go do 240KM/600Nm.
Silnik ten produkowany jest w fordowskiej fabryce silników Struandale w Port Elizabeth w Płd. Afryce. Ale w rzeczywistości to jest nadal silnik rodziny Puma, tak jak wszystkie transitowe 2,0, 2,2 i 2,4 tddi/tdci.
Pozazdrościć można natomiast Amerykanom czegoś innego... W Transitach amerykańskich największym wzięciem cieszy się benzynowy silnik EcoBoost V6 biturbo 3,5 l o mocy 310 KM i momencie 542 Nm. Czytałem na amerykańskim forum Transita post jednego z użytkowników takiego vana - napisał, że w zasadzie nie czuje różnicy w przyspieszeniu na pusto i w pełni załadowanym autem.
Ale on przyspiesza do setki w 7,6 sek....
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.