Odebrałem przejściówkę od tokarza. Prototyp wyszedł tak jak na zdjęciach.
Trzy rzeczy do korekty:
1. Oryginalny kubek z filtrem jest 2-3mm wyższy. Przejściówka tą wewnętrzną tuleję ma o te właśnie 2-3 mm za krótką a jej zadaniem jest zamknięcie zaworu zwrotnego w dawnym miejscu filtra oleju. Jak zajrzycie w podstawę to jest tam takie czarne coś na sprężynie, które trzeba docisnąć.
2. Powiedziałem tokarzowi żeby była jak najniższa. Miałoby to dać więcej miejsca na filtr oleju. Jest za niska. Lepiej będzie jeśli będzie miała kołnierz, do którego trzeba będzie ją wkręcić. W tej chwili jest tak, że można ją wkręcić wgłąb całej podstawy filtra ale jak będą króćce na podstawce pod chłodnicę to i tak będzie musiało wystawać. Następna będzie miała kołnierz jak oryginalny kubek.
3. Rozwiercone otwory są trochę za daleko od środka. Podstawka pod chłodnicę niepotrzebnie je przesłania.
Wydaje mi się, że pomysł zda egzamin. Cała koncepcja ma sens. W poniedziałek pojadę do niego jeszcze raz z poprawkami.
Pozostaje jeszcze jedna kluczowa rzecz:
Z jakiego materiału to ma być zrobione? Aluminium? Stal? Nierdzewka?
Co na plus? To koszt. Wziął za to 150 zeta. No i mała inwazyjność w oryginalny układ chłodzenia.
Filtr na zdjęciach jest przypadkowy. Pierwszy z półki na gwint M20.
Panowie tunerzy
@
heko
@
Struna
@
TuneFORCE
ocenicie to? Jak to widzicie?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
FYI
@
lukas_ko
@
MichalST
Bump:
Aha, zobaczcie na filtr oleju to 2.0 TDCi 150/180KM.
http://ford.sklep.pl/product-pol-187...l-1890364.html
W nowym już nie będzie rzeźby. No i pewnie ten filtr można wykorzystać bo parametry ma odpowiednie. Mylę się?