U mnie pojawiło się "pełne menu" informacji o ruchu drogowym. Zrobiłem twardy reset sync`a (wyjęcie bezpiecznika). Jednak niestety nadal brak komunikatów...
Tak się też zastanawiam w tym temacie i pewne rzeczy są jeszcze nie jasne dla mnie (może coś mi umknęło):
- czy aby odebrać komunikaty TMC trzeba słuchać RMF lub Radia Zet? (bo z tego co czytałem, to tylko te dwa radia nadają TMC w Polsce)
- jeżeli jest to niezależne od słuchanego radia, to czy ten drugi tuner (bo on w takim razie musi odbierać TMC) skanuje całe pasmo w poszukiwaniu sygnału TMC, czy ma gdzieś zapisane częstotliwościowi z których ma korzystać...jak to fizycznie działa w ACM`ie? Czy co jakiś czas się przełącza ten drugi tuner na częstotliwość z której odbiera TMC, pobiera dane i wraca na słuchaną częstotliwość...
Być może jeszcze trzeba coś "aktywować" w ACM`ie, jeżeli w ogóle jest możliwość podłączenia się do niego... nie wiem jak to wygląda, czy SYNC 2 jest widziany jako jedna całość przez UCDS`a (mimo fizycznie osobnych modułów: ACM i wyświetlacza - nie wiem jaki to skrót)
- na odbiór TMC urządzenie musi mieć licencję...
Czytałem też (przed chwilą), że niektóre nawigację (osobne urządzenia) mają również możliwość korzystania z TMC i na stronie
http://www.lokalizacja.info znalazłem opis co zrobić jak się pojawią problemy z odbiorem TMC:
1. Upewnij się, że urządzenie zawiera licencję na polskie TMC. Informacje o licencji znajdziesz w ustawieniach sprzętu w zakładce „informacje o produkcie”. Polska licencja to Destia Traffic lub Media Mobile z kodem PL.
2. W ustawieniach nawigacji wyszukaj opcję dla systemu TMC.
3. Wyłącz opcję automatycznego wyszukiwania rozgłośni TMC.
4. Ręcznie wybierz częstotliwość na której w Twojej miejscowości można odbierać RMF FM
5. W ustawieniach TMC wybierz opcję (jeśli jest dostępna): zapamiętaj stację.
6. Poczekaj kilkanaście minut: komunikaty TMC powinny spływać do urządzenia.
7. W ustawieniach TMC wybierz opcję: wszystkie komunikaty. Urządzenie pobierze wszystkie dostępne informacje. Potem możesz zmienić opcję na komunikaty tylko dla trasy.
Czyli jednak jakieś dodatkowe "menu ustawień TMC" powinno być w SYNC`u, pytanie czy dostępne dla użytkownika czy tylko dla ASO. Może to sprawdzić kolega
@
czepard
, czy nie ma jakiś dodatkowych ustawień w menu dot. TCM`a...
P.S.
Jak można zrestartować SYNC`a z poziomu menu/klawiatury? Kiedyś mi się tak zwiesił, że nie czytał folderów z pendrive`a... tez musiałem bezpiecznik wyjmować...