View Single Post
Stary 19-06-2016, 15:08   #3406
mistral1
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mustang GT
Silnik: 5.0
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

o ile w przypadku Granda - reflektory mają dużą powierzchnię, więc wyobrażam sobie, że światło ma więcej szans wydostawać się na zewnątrz i świecić na drogę, o tyle w przypadku Mondeo, gdzie śliczne reflektory są wąskie - to być może mogą się też one dużo szybciej brudzić - szczególnie przy jeździe autostradą gdzie dodatkowo nie ma warunków by się zatrzymać i przecierać szkiełka - więc tak sobie myślę, że rzeczywiście spryskiwacze - zawsze troche pomogą utrzymać reflektory na tzw. minimalnym poziomie czystości
jest jeszcze drugi aspekt - o którym chwilę myślałem ale nie wiem czy jest logiczny: zalegający śnieg, czy błoto na reflektorach z halogenami czy ksenonami - być może łatwiej sam się usuwa / spływa od ciepła emitowanego od środka reflektora, w przypadku LED ciepła raczej nie będzie czyli nic nie pomoże aby coś spłynęło...

chyba się jednak będę skłaniał za wzięciem opcji spryskiwaczy

niemniej - jeśli jeszcze ktoś podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami - będę wdzięczny
mistral1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem