View Single Post
Stary 21-06-2016, 16:10   #3430
JARO7007
ford::average

Imię: Jarek
Model: Modeo Mk5 USA
Silnik: 1,6
Rocznik: 2013
Smile Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Czytam te posty o spryskiwaczach i nie potrafię uwierzyć, że tyle można pisać o tak małym urządzonku, choć dość przydatnym, jakby nie patrzeć.
Spryskiwacze muszą być zamontowane przy reflektorach z żarnikami ksenonowymi, w celu zmycia tego co na nich osiada, by nie oślepiać innych. Tyle w tym temacie. Jeżeli w dalszym ciągu ktoś będzie uparty to może przeczyta co o tym stanowią przepisy RD lub poczyta w necie o technologii ksenonów. Tam wszystkiego się dowie, a nie będzie powoływał się na jakiegoś marnej jakości serwisanta. Choć niestety tacy dość często się zdarzają. Sam nie umiałem uwierzyć jak właściciel Mondeo z automatem (którego chciałem kupić ) na moje pytanie kiedy wymieniał olej w skrzyni odpowiedział, że tu się nie wymienia (tak mu powiedziano w serwisie).Ja od 20 lat (od czasu kiedy użytkuję samochody z automatem) wiem, że się wymienia. Nie wiem skąd gościowi przyszło do głowy schładzanie reflektorów?
Gdyby tak było, to samochody od dawien dawna byłyby wyposażone w spryski, gdyż to właśnie tradycyjna żarówka halogenowa ma największe straty cieplne (wytwarza go najwięcej spośród wymienionych źródeł światła).
Kolejna sprawa to zapytałbym tego fachmana, skąd kierowca ma wiedzieć, że to właśnie ten moment, by schłodzić reflektor? Intuicja czy czujnik temperatury?
Ja wychodzę z założenia, że jeżeli czegoś nie wiem to się nie wypowiadam.
Zaznaczam, że zamiarem moim było wypowiedzenie się w temacie, a nie urażenie kogoś tutaj.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
JARO7007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem