Temat: [Focus 2008-2011] P0402 - czyżby katalizator do wymiany?
View Single Post
Stary 21-06-2016, 20:37   #36
dawidum
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: P0402 - czyżby katalizator do wymiany?

Nie zaznaczyłem na początku jeszcze, podczas jazdy nie występuje żadne dławienie, duszenie silnika, szarpanie itd. Z checkiem, jak i bez jeździ tak samo.
Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wycięcie kata - no cóż... zależy gdzie na przeglądy jeździsz i jak Ci się podoba wizja "zatruwania" środowisk
Konkretnie zależy mi na tym żeby gdzieś za granicą, np. Niemcy, nie zawrócili mnie z powrotem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A druga sprawa to dzwonienie samej puszki bez wkładu. Wiem, że stosuje się strumienice, jednak słyszałem, że bywały przypadki o duszeniu się wtedy silnika spalinami...
Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do zamienników, można brać, tym bardziej że taki katalizator powinien posłużyć przez wiele lat więc ewentualna różnica cenowa nie będzie miała (po latach) takiego znaczenia a wydajność jest raczej na tym samym poziomie.
Z kolei natknąłem się gdzieś na stwierdzenie, że taki zamiennik ceramiczny wytrzyma jakieś 50 000 km...
Cytat:
Ale co się stanie, jeśli leci syf na pierwszy sensor albo pierwszy sensor jest uszkodzony?
Sugerujesz by zastanowić się nad wymianą sondy przed katalizatorem?
Cytat:
Napisał Szuiram76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie mechanik użył tulejki (dystansowej), katalizator nie został wycięty, P0402 zniknął i od dawna się nie pojawia... Polecam takie rozwiązanie.
Też o tym myślałem, bo wydaje się, że jest to najtańsze rozwiązanie.
dawidum jest offline   Odpowiedź z Cytatem