View Single Post
Stary 22-06-2016, 11:26   #575
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Wracając do bardziej konstruktywnej dyskucji na temat TMC:

Koncepcja Tediego ze zmianą języka chyba jednak nie działa - u mnie dalej nic. A szkoda. :-(.

Może jednak trzeba by wrócić do tematu rozkminienia różnic (jeśli są jakieś...) w 'kompletacji' ACMów w samochodach z fabryczną Navi i bez. Z tabelki @BrudnyHenryk jakoś rysuje się drobna korelacja. Oczywiście ten obraz psuje samochód kolegi @kruger ale traktował bym to jako błąd w matrixie potwierdzający regułę.

W związku z tym pytanie do kolegów z dostępem do baz danych Forda - czy da się jakoś wyciągnąć informację o przynajmniej dwóch typach ACM:
DS7T-19C107-Gx
DS7T-19C107-Fx

Chodzi mi głównie o różnice między wersjami tych ACMów albo przynajmniej informację, do jakich kompletacji samochodów (z navi lub bez?) są przeznaczone.

Jeśli będziemy w staie potwierdzić, że te z literką G są przeznaczone do modeli z Navi a np z F bez navi to będzie jasno wskazywało, że jednak temat leży w samym ACM.
@SRS - jesteś w stanie tutaj pomóc?

Jeśli tak się okaże, to może w sumie wskazywać to na 2 tematy:
są jakieś różnice w sofcie ACM'a
jakieś różnice w obsadzie sprzętowej ACMa w moduły (jakiś dodatkowy tuner/dekoder do odbioru TCM)

Jeśli to będą różnice sprzętowe to żeby uruchomić TMC będzie potrzebna wymiana albo modyfikacja sprzętu. Zrobiłem wstępne badanie dostępności ACMów z literką G i jakoś tam są dostępne ale albo w zestawach z SYNCiem (dla potrzeb rozkminiania TCM cena absurdalnie zaporowa) albo - np na ebay uk jako osobne moduły ACM ale też w cenie raczej nie zachęcającej do eksperymentowania (150 GBP).

Jest za to całe mnóstwo ACMów na ebaju w stanach. Wiekszość z nich ma literki A albo B i zapewnie nie działa poprawnie w Europie. Nie mam pojęcia również, czy któryś z nich jest w stanie odbrać TCM (a raczej napewno nie odbierają DAB'a bo mają tam tego kosmicznego SIRIUSA). Natomiast podstawową ich zaletą jest fakt, że ceny zaczynają się od 25 USD :-)

No więc konkludując - zakładając, że w naszym europejskim ACMie brakuje jakiegoś modułu, który jest potrzebny do odbioru TCM a występuje on w ACMach ze stanów to może dałoby się to jakoś może ogarnąć. Kwestia jest potwierdzenie, czy w Fusionach ze stanów po aktywacji Navi albo z fabryczną Navi jest odbierany nasz europejski TCM. Może kolega @JARO7007 mógłby sie tutaj wykazac bo jak wynika z opisu samochodu ma 'Modeo Mk5 USA'
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem