View Single Post
Stary 22-06-2016, 18:32   #269
Krzy_Ku
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Smax
Silnik: 2.0TDI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Poliftowe modyfikacje Converse+ by Orion512

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MaXyM ja nawiązuje do wypowiedzi ARTi_V6, którego tak jak ja razi nawigacja. Mnie Convers nie razi, więc mi zależy bardziej na ściemnieniu navi.
Panowie, te zmiany podświetlenia śmigają na potencjometrze, więc pewnie przy odrobinie samozaparcia można zmodyfikować zasilanie podświetlenia, żeby się samo ściemniało sterowane jakimś fotorezystorem/fototranzystorem. Nie angażujmy w to magistrali CAN, oprogramowania C+ i innych cudów techniki ;-) Podejrzewam że również oddzielna regulacja podświetlenia Navi byłaby do ogarnięcia przez umiarkowanie zdolnego z smykałką elektronika, tylko ja bym np. nie chciał mieć wierconej deski pod dodatkowy potencjometr do jasności navi... raczej słabe wizualnie. Choć odczywiście zaraz będą głosy że można dobrać gałkę z uszkodzonego pokrętła jasności itd :-)

Temat jest C+ - to może ja rzucę mój wish-list:
- temp oleju ( podobno bardziej adekwatna do decyzji czy już można pomęczyć trochę silnik, bo wystarczająco nagrzany) -nie mam pojęcia czy S-max wogóle taki parametr mierzy i czy wpuszcza go w CAN
- różnica ciśnień na we-wy DPF - to jest mierzone ale czy wrzucane w CAN, nie wiem - dałoby się po interpretacji wyników dać kierowcy info o stopniu zapchania DPF'a (eksploatuje diesla w mieście więc dla mnie czekanie na kontrolkę silnika - i wypalanie w serwisie jest akurat mało fajne)
- temperatura wewnętrzna - musi być mierzona, bo steruje tymi danymi klimę, ale nie ma nigdzie wizualizacji, a chętnie bym widział - ile jest po otwarciu pojazdu stojącego na słońcu, oraz czy "wydaje mi się że klima słabo sie wyrabia, czy też obiektywnie nie daje rady dociągnąć do ustawionej temp.
- widzę, że modyfikacje idą na dziś wyłącznie w kierunku odbioru danych, ale może rozszerzenie menu w C+ o pare przydatnych opcji konfiguracyjnych kiedyś też możnaby rozważać? Przykładowe blokowanie automatyczne drzwi, światła norweskie, itd. dziś ogarniane podpięciem komputera, a tak naprawdę powinno być przecież gdzieś tam może nieco głębiej w config

No to poleciałem, co? ;-)
-
-
Krzy_Ku jest offline   Odpowiedź z Cytatem