View Single Post
Stary 22-06-2016, 19:22   #12
Adept
Junior Moderator

Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo Ghia
Silnik: 2,0 TDDI 115 Kucy
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Tuleja wahacza przedniego tylna duża jak wprasować ?????

Cytat:
Napisał danik3xh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tą co się wylała będziesz reklamował ???
Jak nie robiłeś tego w renomowanym warsztacie to zapomnij

Właśnie powtórzyłem operację idę za 10 min zakładać jeszcze raz

nie zrobiłem zdjęcia, ale u mnie były potrzebne dwie tuleje/rury jedna i jedna kryza z dziurą....poszło raz dwa.

Mały up date:
jeśli wymieniasz ją sam, to w pierwszej kolejności załóż sworzeń, potem wahacz załóż i zakręć na śrubę co idzie poziomo w kierunku do wahacza, a na samym końcu tuleje tylną wahacza przedniego. Z mojego doświadczenia wynika, że w inny sposób z tulei znów wyleje się olej, bo pozycja zakładania jej powoduje wygięcie gumy po za zakres jej pracy, a tym samym skutkuje uszkodzeniem.
Tuleje tylną jak założysz i wsuniesz od dołu śrubę to potem jakimś kluczem (ja użyłem francuza) zaczep o sanki od spodu i drugą część załóż o wahacz potem weź i skręć w taki sposób, żeby tuleja powoli przesuwała się do otworu mocującego (tam gdzie założysz nakrętkę). Gdy się nasunie odpowiednio (tak, żebyś mógł założyć nakrętkę) wysuwasz całkiem śrubę i jak złapiesz nakrętką możesz ściągać klucz.

Ostatnio edytowane przez Adept ; 23-06-2016 o 07:54
Adept jest offline   Odpowiedź z Cytatem