Temat: [S-MAX 2006-2015] Sprzęgło klimatyzacji do naprawy.
View Single Post
Stary 22-06-2016, 21:50   #1
Mario_Mario
ford::advanced

Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Sprzęgło klimatyzacji do naprawy.

Witam. Do tej pory "nie macałem" tego tematu. Parę dni temu,po dość szybkiej jeździe,gdy zatrzymałem się na światłach,spod maski zaczął wydobywać się siwy, obfity dym i śmierdziało spalenizną, jakby od elektryki,tak jak pali się izolacja na przewodach. Zanim użyłem na ślepo gaśnicy, odczekałem i dym ustał. Po ponownym odpaleniu, zaczęło jęczeć jakieś łożysko. Z racji zapachu stawiałem na łożysko alternatora, chociaż ładowanie było ok, klimatyzacja załączała się prawidłowo i nie zmieniał się żaden odgłos. Dzisiaj mając więcej czasu, doszedłem ,że to koło od agregatu blokuje się, i pasek zaczyna się na nim ślizgać i palić,stąd ten zapach spalenizny. Obserwując moment załączania się sprzęgięłka od klimy, zauważyłem teraz znaczną różnicę w kulturze pracy w/w urządzenia. Ręką od góry wymacałem śrubę po środku koła od agegatu. Czy uda mi się zdemontować to koło,od góry komory silnika, tak aby je ściągnąć w miarę bez używania siłowych manewrów,od dołu blokuje dostęp chyba podłużnica. Podobno w takim elemencie zużywają się : łożysko, oraz tarcze. Czy jeszcze jakieś elementy?