Odp: czyszczenie klimy co i jak ?
C-max w końcu doczekał się wizyty w warsztacie, odczucia po robocie klimy mam takie sobie.
1) Przede wszystkim interesuje mnie czy w C-maxie 1,6 tdci 109 KM w sprężarce da radę wymienić olej bez konieczności jej demontażu. Przed robotą fachowiec zapewniał że jest taka możliwość bo robił to w fokusie z podobnego rocznika, a po robocie stwierdził że wymiana oleju w sprężarce bez jej demontażu jest nie zrobienia.
2) Kolejna sprawa, fachowiec stwierdził że odzyskał 250 gram czynnika a że wpompował dodatkowo 400 gram, a potem stwierdził że obecnie jest w układzie 575 gram. Jak się zapytałem skąd takie liczby (bo z prostej matematyki widać że suma się nie zgadza), to stwierdził że przy odpompowaniu (odessaniu) starego czynnika maszyna nie rozpoznaje ile jest czynnika a ile oleju i że ta wartość 250 gram to olej + czynnik. Dodatkowo nie był w stanie powiedzieć ile teraz jest ojeju w układzie, bo że to robi maszyna i że ona ustala. Na domiar całości nie mam wydruku z maszyny.
3) Ile rynkowo może kosztować te powiedzmy 400 gram czynnika?
4) Po ozonowaniu czuć "mydełkiem kwiatowym" ma to wywietrzeć w ciągu kilku dni. Bałem się że zamiast ozonowania było robione pianką, bo w środkowych kratkach znalazłem coś tłustego, ale to podobno efekt psiknięcia jakiegoś nano-srebra (czy jakoś tak) służącego do określenia czy ozon się już "rozpadł".
5) Całość kosztowała 120 zł, nie wiem czy tanio czy drogo. W tej cenie jest odgrzybienie klimatyzacji (ozonowanie które ma podobno starczyć na maksymalnie kilka tygodni), sprawdzenie odpływu (sam to musiałem zasugerować żeby fachowiec zrobił), dobicie klimy i robocizna wymiany filtra przeciwpyłkowego (koszt samego filtra pokrywałem we własnym zakresie).
Jak ktoś siedzi w temacie to niech podzieli się swoimi uwagami do powyższych punktów.