Niestety teraz nie mam możliwości przytoczyć konkretnego "wyniku z dystrybutora", bo moje ST220 stoi w warsztacie - wymiana uszczelek pod głowicami. O stylu jazdy niech zaświadczy fakt, że auto mam od przebiegu 75.000 km, a uszczelki miały przedmuchy do układu chłodzenia na parę tysięcy przed 100.000 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do spalania, to nie wpisuję się, bo tak jak napisałem nie mam na razie precyzyjnego wyniku, ale powiem jedynie, że posiadając ST220 od prawie 4 lat (od września 2012) NIGDY pod dystrybutorem nie miałem spalania niższego niż 20 l/100km. Z reguły było to 22-23, maksymalnie dochodziło do 25 l/100km.
Jeżdżę głównie po mieście (powiedzmy 80% dystansu).
No i jeszcze jedno - trochę mnie dziwi, że ludzie planując tutaj bić rekordy od razu zapowiadają, że jadą na autostrady
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moi drodzy, nie tędy droga!
Na ekspresówce kiedy jechałem na odcinku 80 km non stop z maksymalnym butem w podłodze, to GPS pokazywał nieprzerwanie 243 km/h i nie chciał więcej (licznik kłamał że jest ponad 250) - wtedy spalał mi jeżeli dobrze pamiętam 15 l/100km.
Natomiast kiedy jechałem podrzędnymi drogami (a nie autostradą) i śpieszyłem się straszliwie, to spalił mi 17,8 l/100km. Tylko gaz, albo hamulec. Jazda na luzie, czy hamowanie silnikiem niedozwolone.
Czyli jazda zero-jedynkowa ma sens w kontekście rekordu
Auto w tamtym momencie było w pełni zdrowe, bo kiedy taką samą trasę tymi podrzędnymi drogami zrobiłem celowo tego samego dnia z prędkościami emeryckimi (90-100 km/h, bez agresywnego wyprzedzania), to spalił mi dokładnie o 10 litrów mniej - czyli 7,8 l/100km.
Dodam, że wszystkie podawane wyniki są z komputera, ale wielokrotnie sprawdzałem rzetelność tych wyników i komputer pokazywał idealnie zgodnie z rzeczywistością (sprawdzone przy dystrybutorze) lub co najwyżej komputer zawyżał o 0,1 l/100km.
Mam nadzieję, że auto odzyskam szybko i jeszcze w trakcie wakacji będę mógł rzetelnie przystąpić do konkursu!
A, i jeszcze jedno. Potrzebna jest kategoria LPG, bo kolega mario13 wpisał sie do benzyny, a potem dopiero wyjaśnił, że zrobił to na LPG (wyjaśniając dlaczego spalił 3 zbiorniki o pojemności 45-48 l).
Obecnie każdy LPG ma od razu 10-15% więcej szans na wygranie