View Single Post
Stary 24-06-2016, 10:33   #198
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI 163 km zrobiony na 200km z dziurą w tłoku

@Woytas miewałem już kłopoty z DPFem i jest zupełnie odwrotnie jak piszesz.

Spadł mi kiedyś wąż od ICka. Wyskoczył błąd MAFu i samochód przeszedł w tryb awaryjny. Dojechałem do domu. Założyłem wąż i nie mogłem usunąć checka. Wywaliło błąd od zapchania DPFa. Pewnie z powodu checka nie uruchamiało się dopalanie. Miałem następnego dnia trasę autostradową więc myślałem, że podczas jazdy ~140kph sam się przepali ale się nie przepalił. Było jeszcze gorzej. DPF_SOOT i DPF_LOAD podbiły ostatecznie do 200%. Dopiero serwisowe z Forscana wyczyściło filtr.

Inna sytuacja. Padała mi kiedyś świeca dopalacza. Trochę działała a trochę nie. Sprawdzałem wtedy dokładnie temperatury w wydechu EGT11 i EGT12 (Exhaust Gas Temperature). Podczas jazdy ~130kph temperatura w wydechu ma 250-300C. Podczas jazdy ~200 jest 400-450C. Więcej nie podbija. To oczywiście zależne też od temp zewnętrznej. Kiedy zaczyna się wypalanie DPFu i fuel vaporizer zaczyna dogrzewać to w wydechu robi się 600-650C i widać wtedy jak szybko spadają wskaźniki.

Z tych wszystkich obserwacji, zwłaszcza z akcji ze świecą, zauważyłem, że sadza wypala się jak w wydechu jest powyżej 500C. Nie da się złapać podczas jazdy autostradowej takiej temperatury. Według mnie to, że na autostradzie można samoczynnie oczyścić filtr to mit. Mi jak jeżdżę 180-220 to wypala się co 120-150km.

DPF_SOOT i DPF_LOAD to dla mnie jasne ale interesuje mnie przede wszystkim cisnienie różnicowe. Jakie wartości są prawidłowe? Wcześniej niestety tego nie obserwowałem więc nie mam punktu odniesienia. @heko pomożesz? Ty nawycinałeś się tego już od groma.