Odp: Termostat 1,8tdci po jakim czasie silnik osiąga temperaturę
Witam wszystkich kolegów na forum. Na początku chciałbym się przywitać bo to pierwszy post i podpiąć do tematu. Zakupiłem Mondeo MKIV 2007 rok 1.8tdci. Pierwsze co zauważyłem to problem z wskaźnikiem temperatury. Mianowicie podnosi się dopiero jak mocno deptam autostradą i to do jakiś 75 stopni, gdy dojeżdżam do skrzyżowania wskazówka spada do zera i na tym poziomie się utrzymuje. W środku ogrzewanie działa, klimatyzacja też chodzi. Dziwny objaw jest też taki, że w momencie gdy zgaszę silnik i przekręcę stacyjkę to wskazówka wskakuje na 90stopni a po odpaleniu leci stopniowo w dół aż do 0. Nie znam się kompletnie i proszę o pomoc, drugim objawem (być może powiązanym) jest brak mocy do 2 tysięcy obrotów - ciężko uciec z skrzyżowania, a z rury w tym momencie wydobywa się czarny dym. Dopiero przy 2,2tyś auto dostaje takiego strzała, że wciska w fotel. Silnik pracuje równo i na biegu jałowym nie nie dymi. Podczas rannego odpalania przy tych temperaturach długo świeci się kontrolka od świec - też dziwne. Auto po wymianie oleju z filtrami i rozrządu. Macie koledzy jakieś sugestie? Nie chciałbym, żeby mechanik wciskał mi jakiś kit. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
|