Cytat:
|
Jeśli jest tak jak myślimy to wygląda na to, że podwójne tunery są wbudowane, natomiast TMC jest realizowane przez zastosowanie dodatkowego układu odbiorczego z funkcją TMC. ....
|
Powoli rzecz się wyjaśnia.
Rozebrałem moją navi MFD - tę, która podaje mi TMC z Czech.
Jak już pokazywałem, ACM z tej navi ma 2 tunery. Czyli standard. Natomiast moduł MFD realizujący funkcję navi -
ma 3-ci tuner!. Wniosek jest oczywisty - ten 3-ci tuner w części dotyczącej navi jedynie dedykowany jest do odbioru TMC. W przypadku tej navi z FF3/C-max/Kuga ten 3-ci tuner zrealizowany jest na układzie TDA7705.
Tak więc wszystko wskazuje na to (zgodnie zresztą z "inżynierskim" odczuciem), że do realizacji TMC potrzebny jest dedykowany tuner realizujący tę funkcję.
Tak więc coraz bardziej niezbędne wydaje się "otwarcie" ACM od Sync2 z działającym TMC... Tyle, że widok jaki tam zastaniemy coraz bardziej wydaje się oczywisty...
BTW - wyjaśniam też z jakiego powodu navi MFD "nie widzi" polskiego TMC - na nośniku mapy, w katalogu słowników odcinków dróg do udostępniania informacji TMC dla Polski jest pusto a dla Czech (i jeszcze kilku krajów) są właściwe słowniki lokalizacji zdarzeń drogowych. Tak więc navi MFD (tak jak NX i FX) nie ma i nie ma licencji na polskie TMC.