Jak wiadomo w ElmConfig mozna znalezc ustawienia rozmiaru kola i obwodu opony.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osoba znajaca wzor 2*Pi*r zauwazy niezgodnosc miedzy wymiarem kola a jego obwodem. Dane jednak pochodza z AsBuild. nie wiem czemu im sie to nie zgadza. Wyliczona wartosc to: 2031,982, czyli roznica ponad 5.5cm
Ale wrocimy do tego jeszcze.
Dalej, wiadomo, ze predkosciomierz zawsze zawyza predkosc. kazdemu troche inaczej. Przy 160km/h moze to byc 5-10km/h. Kiedyc calkiem przypadkowo, bawiac sie iCarem i FORscanem zauwazylem ze predkosc podawana przez FORscana jest identyczna z predkoscia jaka pokazuje GPS, mimo ze predkosciomierz jak zwykle zawyzal.
Tej wiosny na auto zalozylem po raz pierwszy opony 235/45R18. jak wiadomo ten rozmiar zostal dopuszczony w MK4FL (przed FL go nie bylo). Obwodem sie znacznie rozni od pozostalych rozmiarow. Roznica miedzy profilami 40 i 45 to 3,75%.
Po zalozeniu tej opony zauwazylem prawie od razu 2 zmiany:
- predkosciomierz zaczal pokazywac predkosc identyczna z GPS (przy 160km/h pokazywal 160). Odpowiadalo to takze ustawieniu tempomatu na 160.
- wzroslo wyraznie spalanie. Ja jezdze typowe dla siebie trasy, notuje spalanie do Motostatu, wiem ile mi ma pokazywac komputer. No dobrze... piszac wyraznie mam na mysli pare dziesiatych litra. Ale mimo wszystko jest roznica czy komp pokazuje 6.9 czy 7.2
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przypomnialem sobie o wspomnianych ustawieniach w komputerze. Zmienilem oba parametry. Z tym ze w przypadku obwodu wybralem najwiekszy z mozliwych (2045). Mimo ze wielkosc 235/45R18 jest na liscie maksymalny dostepny obwod to 2045 (powinien byc 2101). Ciekawe jest ze roznica miedzy tymi obwodami jest 56mm. O tej wielkosci juz wspominalem, ciekawe skad taka liczba i co oznacza.
Konsekwencji takiej zmiany mozna bylo sie spodziewac. mimo to bylem niemile zaskoczony tym ze pokazywana predkosc znowu wzrosla w porownaniu do wskazan GPS. Za to spalanie zmalalo wg oczekiwan o wartosc w przyblizeniu rowna roznicy w ustawieniach
Podsumowujac, mozna wyciagnac 2 wnioski:
1. przy poprawnym ustawieniu wielkosci kol, auto wie dokladnie z jaka predkoscia sie porusza, jednak celowo zawyza predkosc z jaka pracuja wskazniki (predkosciomierz, tempomat)
2. Ustawienia w ElmConfigu mozna uzywac do modyfikacji wskazan odnosnie spalania (feature znany z np. Focusa). Trzeba jednak pamietac ze wplynie to takze na wskazania przebytego dystansu (a posrednio na spalanie wyliczone przy dystrybutorze)