View Single Post
Stary 30-06-2016, 12:19   #1
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Jaką konserwację lub też naprawy wykonać przed dłuższym wyjazdem

Panowie, wiem że można znaleźć jakieś filmiki od speców na youtubie, którzy będą prawić przez godzinę co można zrobić i skończy się na tym, że ja obejrzę takich filmików z pięć i w końcu zmienię auto przed wyjazdem na wakacje, ale tak szczerze, zastanawiam się co zrobić i jak przed dłuższym wyjazdem.

Otóż już za 3 tygodnie czeka mnie wyjazd do Polski.
Bite 1600 km w jedną stronę plus oczywiście wakacje w Polsce które dodadzą mi około 1000km.
Razem przez 2 tygodnie zrobię jakieś 4362 km (plus minus 500 km znając życie).

Autko (MK3 kombi 1.6 Ecoboost) zakupiłem nie tak dawno (koniec marca),
podobno miał wszystko zrobione ale jak go kupowałem to miał 24 500 km przebiegu,
dzisiaj patrzyłem na wyświetlacz i okazało się że mam już 35 tyś km. Czyli w ciągu trzech miesięcy pykneło 10 tyś km.

Sam z własnego doświadczenia wiem, że na pewno mam jakieś opony do zmiany, bo z tyłu buczą niemiłosiernie a te z przodu wg miernika to mają tak ledwo powyżej 1.6mm.
Wciąż nie rozumiem zasady działania tego miernika i chyba jednak wezmę suwmiarkę i sprawdzę a nie będę się tym głupim przyrządem posiłkował który ma jakieś mm i 32nd na miarce.
Że nigdy tego nie używałem to nie wiem jak to działa.

Ale co miałem pytać... właśnie...
Ponieważ czeka mnie długi wyjazd i nie chcę mieć niespodzianek, to planuje na przyszły tydzień zrobić mały przegląd i naprawy.

Podejrzewam, że jeśli nie parują mi szyby i w aucie ładnie wieje z klimatyzacji, to filtra kabinowego lepiej nie ruszać (bo nie ma po co.. zrobię to pewnie tak jak zawsze na początku jesieni). Pytanie tylko - czy filtr kabinowy w MK3 wymienia się trudniej niż w MK2FL?

Olej oraz filtr oleju. Teoretyczne mógłbym wymienić sam a zużyty olej podrzucić do zakładu utylizacji. W praktyce pewnie wyjdzie, że nie znajdę na to czasu i zawiozę po prostu do najbliższego zakładu samochodego z olejem i filtrem i poproszę o zmianę. Koszt to jakieś 120 zł więc nie wiem czy mi się chcę brudzić.

Zostaję na pewno, filtr powietrza który wymienia się zazwyczaj łatwo i przyjemnie. Czy w MK3 jest tak samo łatwo czy należy się szykować na jakieś utrudnienia?

No i na koniec. Płyny... Obstawiam, że tutaj nie będzie żadnych niespodzianek.
Do sprawdzenia poziom płynu hamulcowego, płynu chłodniczego i coś jeszcze? Płyn wspomagania?

Jakieś rady?

Oczywiście mógłbym teoretycznie ściągać koła i sprawdzać tarcze i klocki, ale udało mi się znaleźć promocję na darmowe sprawdzenie opon, stanu hamulców, akumulatora i mam już rezerwację na sobotę żeby sprawdzić co i jak.

Jeśli temat jest zbyt ogólny to przepraszam, ale po prostu dawno już nie robiłem "przeglądu" to nawet nie wiem na co zwracać uwagę.
Kilka dni zajęło mi kompletowanie "osprzętu" na wyjazd czyli np. cały zestaw do bagażnika (trójkąt, apteczka) + takie rzeczy jak alkomaty jednorazowe czy zaślepki do świateł (na drogi europejskie) a co dopiero jak teraz się biorę jeszcze za naprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez edmun ; 30-06-2016 o 12:22
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem