Cytat:
|
[...]
Oczywiście mógłbym teoretycznie ściągać koła i sprawdzać tarcze i klocki, ale udało mi się znaleźć promocję na darmowe sprawdzenie opon, stanu hamulców, akumulatora i mam już rezerwację na sobotę żeby sprawdzić co i jak.
[...]
|
Klocki
- albo sprawdź sam
- albo patrz mechanikowi na ręce
Osobiście miałem przegląd w ASO i powinni byli sprawdzić stan klocków
Nie zgłaszali zastrzeżeń więc uznałem, że wszystko OK
Niedługo potem, przy zmianie kół sprawdziłem stan klocków - przednie były do natychmiastowej wymiany
Już mi się nie chciało walczyć z ASO i sam sobie wymieniłem
Cytat:
|
[...]
podobno miał wszystko zrobione ale jak go kupowałem to miał 24 500 km przebiegu,
dzisiaj patrzyłem na wyświetlacz i okazało się że mam już 35 tyś km. Czyli w ciągu trzech miesięcy pykneło 10 tyś km.
Sam z własnego doświadczenia wiem, że na pewno mam jakieś opony do zmiany, bo z tyłu buczą niemiłosiernie a te z przodu wg miernika to mają tak ledwo powyżej 1.6mm.
[...]
|
to co piszesz jest bardzo dziwne => auto ma 34000km przebiegu i zużyte opony?
- albo ma większy przebieg
- albo ktoś podmienił opony / koła
Cytat:
|
[...]
Ale co miałem pytać... właśnie...
Ponieważ czeka mnie długi wyjazd i nie chcę mieć niespodzianek, to planuje na przyszły tydzień zrobić mały przegląd i naprawy.
[...]
Olej oraz filtr oleju. Teoretyczne mógłbym wymienić sam a zużyty olej podrzucić do zakładu utylizacji. W praktyce pewnie wyjdzie, że nie znajdę na to czasu i zawiozę po prostu do najbliższego zakładu samochodego z olejem i filtrem i poproszę o zmianę. Koszt to jakieś 120 zł więc nie wiem czy mi się chcę brudzić.
Zostaję na pewno, filtr powietrza który wymienia się zazwyczaj łatwo i przyjemnie. Czy w MK3 jest tak samo łatwo czy należy się szykować na jakieś utrudnienia?
No i na koniec. Płyny... Obstawiam, że tutaj nie będzie żadnych niespodzianek.
Do sprawdzenia poziom płynu hamulcowego, płynu chłodniczego i coś jeszcze? Płyn wspomagania?
[...]
|
- filtr kabinowy, w europejskiej wersji, jest po stronie pasażera
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=183793
- poza olejem i filtrem, można myśleć o płynie hamulcowym
Raczej płynu chłodniczego oraz wspomagania bym nie wymieniał
pozdrawiam
Arturek
pozdrawiam
Arturek