View Single Post
Stary 30-06-2016, 14:49   #49
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Uruchomienie trybu ST - możliwość wyłączenia ESP

Dlatego, że nie próbujesz nawet zrozumieć tego co czytasz. Mowa była o wprowadzeniu, czysto przypadkowym, porpzez zbyt duże ujęcie gazu auta z podsterownosci w nadsterownosć. W aucie przednionapędowym siłą rzeczy tył jest...wleczony. Nie mamy wielkiego wpływu tak naprawde jak jedzie i się zachowuje tylna oś. Stąd z rszta opracoawnie zawieszen wielowachaczowych, które sa bardziej precyzyjne. Kiedy przód nam sie slzga to poza możliwoscią hamowania i skęcania mamy możliwosc oddziaływania porzez właśnie odpuszczanie lub dodawanie gazu. jesli slizgac zaczyna sie tył... Opisujesz sytuacje wprowadzania świadomie auta w małe uślizgi (3-5cm kontry to naprawdę...z zewnątrz trudno nawet zauwazyć taki uślizg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ale w przypadku zwyklej utraty kontroli i zachowaniu zupełnie nie zamierzonym w pewnym momencie taki uślizg tyłu moze się stać zbyt głęboki. Lądowanie w rowie to najdelikatniejsze rozwiazanie ale niestety najczesciej auto podąza wtedy w nie do końca wybranym przez nas kierunku bokiem lub tyłem. To przecież (może nie wiesz) najczestsza przyczyna wypadków smiertelnych. Trafienie w przeszkodę nie przodem i nie tyłem a bokiem pojazdu. Niezaleznie wtedy czy to bedzie drzewo, inny samochód....kończy sie zwykle tragicznie. Na tylna oś mozemy oddziaływac jedynie dodaniem gazu i próbą wyprostowania uslizgu. ESP ani TC wtedy nie tylko nie pomoga ale i mogą przeszkadzać (majac ESP w sumie o tak głeboki uślizg to juz trzeba sie bardzo postarać). Co gorsza, niemal naturalnym, a bardzo złym odruchem w takich sytuacjach jest...puszczenie gazu i wciskanie hamulca. Oczywiscie to sytuację moze tylko pogorszyc ale zapewniam - 8 na 10 zwyczajnych kierowców aut z przednim napędem tak się własnie zachowa, czesto niezależnie od tego jaki maja staż i ile kilometrów przejechane. podobnie jest z manewrem awaryjnego hamowania itp.itd.

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu niektórzy z nas mają rozumy i jadąc drogą mocno uczęszczaną starają się dbać też o bezpieczeństwo innych na drodze. Co do kompleksów to póki co jesteś jedyną osobą, z której postów można spróbować wysnuć taki wniosek.
Napisz co to ma do rzeczy? I sorry, że zapominam, że przecież każdy dookoła jest prawie Kubicą...szczególnie gdy jedzie 150 konnym gratem siedzi mi na zderzaku i sadzi, że ja nie dam rady jechać szybciej, za to nie wpadnie na to, ze skoro jade ok. 10-15km/h szybciej niż pozwalaja przepisy to szybciej po prostu nie chce i nie mam ochoty... takim kierowca jesteś? Bo na takiego wyglądsz nawet piszac o rozsądku? i wiesz...możemy sobie tak dalej personalnie dopieprzać (sam zaczałeś) ale uwierz...mi koło ch... lata czy dostanę tu bana...ale jak chcesz personalnie to nie ma sprawy...mam wprawę.
Jak bedzie? Ty wybierasz.

Ostatnio edytowane przez Thombike ; 30-06-2016 o 14:56
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem