Temat: [Focus 2008-2011] Kodowanie pompy abs/esp po wymianie?
View Single Post
Stary 01-07-2016, 19:43   #1
sacred28
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Ford Focus auto
Silnik: 1.6 Style
Rocznik: 2008
Domyślnie Kodowanie pompy abs/esp po wymianie?

Witam. Po wcześniejszym rozeznaniu się w temacie postanowiłem kupić używaną pompe abs/esp(takie same numery pompy) do swojego forda focusa 2008 w celu jej wymiany gdyż stara wywalała błąd C1288 (czujnik ciśnienia). Wymieniłem ją ale błąd pozostał bezmiennie. Fachowiec w warsztacie stwierdził że ta "nowa" używana pompa tez jest uszkodzona i dlatego błąd pozostał. Sprawdzał urządzeniem diagnostycznym i za każdym razem jak ten sam błąd. Postanowiłem zostawić tą wymieniona pompe i znależć warsztat który będzie miał IDS'a do Forda żeby zaadoptować tą pompe. Znalazłem warsztat ale zanim cokolwiek zrobili sprawdzili podobnym jak poprzednik urządzeniem diagnostycznym i stwierdzili to samo co poprzednik argumentując to że urządzenie zczytuje błędy bezpośrednio z pompy i wyrażnie pokazuje bardzo wysokie ciśnienie w niej bez wciskania pedału hamulca co namiouje jej uszkodzenie:/ i jeśli chce żeby mi przeprogramowali tą pompe to ok ale to bedzie kosztowało a prawdopodobnie nie da efektu bo pompa powinna działać bez programowania gdyż jest używana a nie nowa.
Moje pytanie brzmi czy zawsze trzeba przeprogramowywać popme po jej wymianie, czy jak wyżej "fachowcy" mają w tym przypadku racje i ta druga pompa też jest uszkodzona gdyż automatycznie urządzenia diagnostyczne widzą ten sam błąd co przed wymianą plus to wysokie ciżienie w pompie?. Nadmienie że mam się z nimi skontaktować jak się zdecyduje na "ryzykowne" jak Oni twierdza przeprogramowywanie pompy gdyż efektu raczej nie będzie.
Z góry dziekuję za pomoc.

Ostatnio edytowane przez sacred28 ; 01-07-2016 o 21:58
sacred28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem