Temat: [Mondeo 2007-2014] Przeciekający fabryczny szyberdach
View Single Post
Stary 04-07-2016, 22:39   #87
gero1313
ford::beginner

Model: Mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Przeciekający fabryczny szyberdach

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odkręcasz uchwyt nad fotelem i osłonę przeciwsłoneczną.
Zdejmujesz poszycie słupka A (jest na wcisk)
Zdejmujesz uszczelkę wokół drzwi i uszczelkę wokół szyberdachu (trzyma podsufitkę)
Na podorędziu miej naczynie (np. słoik)
Delikatnie odchylasz fragment podsufitki ku dołowi i zobacz, gdzie czarno-biała rurka łączy się z obudową od szyberdachu. Wsadź rękę pod podsufitkę i zdejmij rurkę w króćca (u mnie wychodziła dość ciężko), może z niej wylecieć trochę wody więc zatkaj ją palcem wyciągnij poza krawędź podsufitki i wylej do słoika (dobrze też mieć jakąś szmatkę na wszelki wypadek).
Potem bierzesz strzykawę z wodą (ja musiałem nałożyć na wylot strzykawki dodatkowy kawałem wężyka by ją dopasować do rurki szyberdachu) i wciskasz w nią wodę (ja wcisnąłem ze 4-5 strzykawek) aż wyleci całe błotko. (Jeśli będziesz to robił w garażu podłuż kuwetę pod nadkolem – na wysokości przegrody czołowej, by oszczędzić na sprzątaniu.)
Ja potem przedmuchałem rurkę pompką do materaca al. Myślę, że ten etap nie jest bezwzględnie konieczny (można dmuchnąć też ustami, by sprawdzić, czy nie ma dużego oporu.
Operacja zajmuje 30 min na każdą stronę (od razu zrób też z drugiej strony, u mnie druga strona też była zabita, choć jeszcze nie przeciekała) .
Dobry poradnik ale dodam ze nie w kazdym przypadku strzykawka da rade. Ja dostałem się do przewody odpływu z szyberdachu pod podsufitka i podlaczylem kompresor do popmpowania koł i wlaczylem caly syf z przewodu wylecial przy nadkolu. nastepnie przelalem woda i znowu to samo i tak kilka razy. Pomoglo na szczescieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. woda płynie jak rzeka....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gero1313 jest offline   Odpowiedź z Cytatem