Temat: [Focus 1998-2004] Grzechotanie silnika i obroty
View Single Post
Stary 04-07-2016, 22:56   #7
VeylaN
ford::beginner

Model: focus
Silnik: Zetec 2.0
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Grzechotanie silnika i obroty

Dziękuje za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na postoju do odcięcia zero objawów i zadnych zgrzytów. Z tego co sie zorientowałem to panewki powodują bardziej stukanie (metaliczne odgłosy) - tutaj tego problemu nie ma. Choć spojrze glebiej na ten problem.

Chciałbym sie odnieść do tego zajezdzania silnika. Nie mam takiego stylu jazdy, były to tylko przykłady gdzie to grzechotanie najbardziej daje sie we znaki. Jest ono slyszalne nawet przy dynamiczniejszym przyspieszaniu gdy tylko obroty sa ponizej wartości 2000 - czyli przy ruszaniu z 1 i przy zmianie biegu na wyższy. Musiałbym piłować auto za kazdym razem do 4000, żeby na wyższym przelozeniu obroty nie spadaly ponizej 2000.

Co do zmieniających się obrotów, odkąd nabiłem klime i mam ja włączoną auto nagle elegancko trzyma obroty zawsze na tym samym poziomie. Jutro jade jeszcze do gazownika na ewentualne regulacje i dopytam się o ten przypadek.

I jeszcze jedna kwestia. Na postoju, gdy lekko dodaje gazu i obroty spadają slychac jakby tlumik troche sie obijal. Ten dzwiek przypomina troche ten z którym mam głowny problem. Mozliwe zeby tlumik na takich obrotach wpadal w takie harmonijne wibracje? Jak narazie to również jak kolega powyżej stawiam na jakies mocno zuzyte czesci w skrzyni biegow, może jakies lozyska?

Ostatnio edytowane przez VeylaN ; 04-07-2016 o 23:00
VeylaN jest offline   Odpowiedź z Cytatem