nie odpala, przerywa, spalanie wzrasta 1.6 benzyna
Mam problem z autem a w zasadzie kilka, nie wiem na ile jest to powiązane ze sobą więc ujęłam to w jednym temacie. Żaden mechanik nie potrafi znaleźć przyczyny.
1. Auto potrafi bez ostrzeżenia nie odpalić. Kręci kręci ale nie może wejść na obroty i zdarza się to na zimnym jak i na ciepłym silniku . Gdy przytrzymam nogę na gazie wtedy odpala. nie wyświetla się przy tym żadna niepokojąca kontrolka akumulator dobry, czy może to być przepustnica lub czujnik temperatury silnika? jak to sprawdzić?
2. Podczas przyspieszania szarpie autem. wymieniłam świece i okazało się po jakimś czasie, że jakimś sposobem dostaje się do kabli woda (po wysuszeniu i dokupieniu osłony problem pozostał ale nieco mniejszy), czy muszę wymienić kable i świece jeszcze raz?
3. Po zimnie spalanie wzrosło prawie o litr nie wiem czy przyczyna jest w tym ze auto tak szarpie? w tamtym roku po zimie auto paliło mniej.
4. Bardzo długo nie jeździłam żeby dopuścić do zapalenia się kontrolki od niskiego poziomu paliwa jednak ostatnio wyjeździłam paliwo i kontrolka się nie zapaliła, spróbowałam następnym razem tak zrobić i znów się nie zapaliła. Zdarza się czasem że pływak się przywiesi ale przeważnie wszystko pokazuje jak trzeba. Dodatkowo dioda się nie spaliła ponieważ inne komunikaty wyskakują i zapala się lampka normalnie.
Wszystkie drobne rzeczy naprawiam na bieżąco, auto było podłączone pod komputer jednak żadnych błędów nie wykazało, raz tylko wyskoczył błąd ale nie jestem pewna czy od zegarów czy od komputera pokładowego dawno to było.
Będę wdzięczna za wszelkie rady bo już mam dość ciągłej jazdy po mechanikach i chciałabym w końcu wsiąść i jechać bez obaw że spotka mnie niespodzianka po drodze...
|