Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 06-07-2016, 00:36   #2590
ARTi_V6
ford::advanced

Model: Mk4 Titanium S
Silnik: DW10C 193PS 400Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jakie opony 215/50/17 wybrać żeby nie ząbkowały

Cytat:
Napisał Maro37 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam oponki toyo japońskie, testowane na mondeo mk4, już trzeci sezon na zimę również toyo.
Nie wiem jak teraz ale kiedyś model T1R był poprostu masakratorem - sucho czy mokro zawsze przyczepna, choć mało komfortowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jedna z najdłużej produkowanych opon w niezmienionej formie.

Do Mk4 kupiłem Pirelli P Zero Nero GT - POLECAM - cicha, komfortowa, genialna w zakrętach i ma piękny bieżnik.

Co do zimówek Toyo rewelacja, mam już 3 komplet Snowprox i jest bajka. Chyba jedyna zimówka która na suchym asfalcie prowadzi się jak letnia - a w śniegu kopie jak rasowa zimówka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli chodzi o ząbkowanie to nie zależy on od opony. Na ząbkowanie ma wpływ:

-niesprawne zawieszenie - w szczególności amorki
-emerycki styl jazdy - co jakiś czas warto szybciej pośmigać po serpentynach żeby opona prawidłowo się zużywała
-zbyt duże ciśnienie w oponach - ma być jak na tabliczce i tyle

-no i najgorsze - jazda pustym kombikiem - taka podskakująca dupa wpływa na opony podobnie jak zbyt wysokie ciśnienie dlatego nie ma się co szczypać i przy takich warunkach jazdy warto trzymać o 0.1b poniżej deklarowanego.
Ciśnienie w czasie jazdy i tak wzrasta o conajmniej 0.3 bara