Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 06-07-2016, 12:13   #2592
Suchy_666
ford::average

Model: Mondeo MK4 2012
Silnik: 2.0 163PS
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jakie opony 215/50/17 wybrać żeby nie ząbkowały

Cytat:
Napisał ARTi_V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak teraz ale kiedyś model T1R był poprostu masakratorem - sucho czy mokro zawsze przyczepna, choć mało komfortowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jedna z najdłużej produkowanych opon w niezmienionej formie.

Do Mk4 kupiłem Pirelli P Zero Nero GT - POLECAM - cicha, komfortowa, genialna w zakrętach i ma piękny bieżnik.

Co do zimówek Toyo rewelacja, mam już 3 komplet Snowprox i jest bajka. Chyba jedyna zimówka która na suchym asfalcie prowadzi się jak letnia - a w śniegu kopie jak rasowa zimówka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli chodzi o ząbkowanie to nie zależy on od opony. Na ząbkowanie ma wpływ:

-niesprawne zawieszenie - w szczególności amorki
-emerycki styl jazdy - co jakiś czas warto szybciej pośmigać po serpentynach żeby opona prawidłowo się zużywała
-zbyt duże ciśnienie w oponach - ma być jak na tabliczce i tyle

-no i najgorsze - jazda pustym kombikiem - taka podskakująca dupa wpływa na opony podobnie jak zbyt wysokie ciśnienie dlatego nie ma się co szczypać i przy takich warunkach jazdy warto trzymać o 0.1b poniżej deklarowanego.
Ciśnienie w czasie jazdy i tak wzrasta o conajmniej 0.3 bara
tak dokładnie!

Te pirelli mają duży indeks bo Y aż nie ścierają się za szybko ?
Suchy_666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem