Silnik 2.0 ecoboost 203 KM (aktualnie poprawiony przez Tedi_k do 250 KM)
Tutaj od razu powiem, że zmiana mapy przez Tadeusza, sprawiła że średnio spalanie poleciało 1,5l w dół na każdy zakresie.
A więc tak:
Przebieg na ten moment około ~6000 km, średnie spalanie na całym przebiegu to około 11,3 litra. Nową mapę od pana Tadeusza mam od jakichś 700 km przebiegu.
A) Miasto -> do roboty mam niecałe 5 km. Jazda na zasadzie gaz -> hamulec -> gaz -> hamulec, czyli typowa jazda dookoła komina.
Wcześniej średnio jakieś 14 litrów /100 km, na nowej mapie wartość ta trzyma się w okolicach 12,3.
B) Poza miastem, prędkości 70-90 km, tutaj mamy piękne 8-9 litrów.
C) Autostrada przy prędkości 130 km/h spalanie w okolicach 10,5 litra.
D) Autostrada przy mojej prędkości autostradowej (~150 km/h) około 11,5 litrów.
E) Zabawa na autostradzie powyżej 200 km/h = wir w baku, około 20 litrów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale niech pierwszy rzuci kamień ten, kto sobie nigdy nie depnął
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Dla mnie średnie spalanie na poziomie 11-12 litrów, przy tej mocy silnika i wadze samochodu to po prostu bajka, a nie jeźdze jakoś specjalnie ekonomicznie.
Dla porównania powiem, że wcześniej użytkowałem fiata bravo T-jet 1.4 o mocy 120 KM , i jak bym nim nie jeździł to zawsze palił około 10 litrów.