Temat: [Focus 2004-2008] Konserwacja podwozia
View Single Post
Stary 09-07-2016, 13:06   #1
NoSXe
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: mk2
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Konserwacja podwozia

Witam, chciałbym przeprowadzić konserwację podwozia w moim foczce. Założyłem ten temat, bo nurtuje mnie kilka pytań. Pierwszym jest to, że auto chce sam zakonserwować, i posiadam tzw. "kołyski" do przewrócenia auta na bok i zrobienia spodu, ale mam obawy czy to nie zaszkodzi silnikowi i jego osprzętowi. Chodzi mi o to czy, bez obaw mogę przewrócić auto na bok, na którym spędzi 2-3 dni i nic mechanicznie mu się nie stanie. Proszę o fachową opinie i komentarze. Kolejne pytanie to preparaty jakie powinienem użyć, żeby było to rzetelnie i dobrze zrobione. Moja koncepcja to gruntowne umycie, następnie oczyszczenie, jeszcze raz umycie. Na ogniska rdzy mam zamiar użyć preparatu cortanin. Całe podwozie zamalować podkładem antykorozyjnym, i na koniec rzucić na całość "baranka". Jeśli coś byście zmienili, dołożyli w systemie konserwacji to proszę o dobre rady. Liczę również, na odpowiedź w sprawie mechanicznej silnika i jego osprzętu, czyli czy nie zostanie nic uszkodzone poprzez dłuższy czas leżenia na jednej stronie auta.

pozdrawiam i zachęcam do konwersacji
NoSXe

Ostatnio edytowane przez NoSXe ; 09-07-2016 o 19:14
NoSXe jest offline   Odpowiedź z Cytatem