View Single Post
Stary 11-07-2016, 11:04   #24
Maro83mw
ford::average

Imię: Marek
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: wentylator chłodnicy odmówił współpracy

Cytat:
Napisał ciafka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co pokaże miernik DC w takiej sytuacji zależy nie tylko od wypełnienia sygnału ale też od składowej stałej - co innego zobaczysz dla przebiegu o amplitudzie 12V, co innego jeżeli masz sygnał przesunięty 3/10V, a co innego jeżeli zmienia się od -5 do +5V - oczywiście, za każdym razem wypełnienie takie same. Wiele zależy też od miernika - parametry czasowe przetwornika napięcia (czasu całkowania), itp itd.
Tak jak pisałem, pomiar wartości napięcia stałego nie ma większego sensu.
Co innego, jeżeli mamy możliwość wykonania pomiaru porównawczego na dwóch samochodach (lub różnych sterownikach) w takich samych warunkach - jeżeli na jednym mamy 1,8V, a na innym - 4,5V (mierzone tym samym miernikiem) - to już podejrzana sprawa.
Nie chodzi mi o to żeby się tu wymądrzać co i jak się mierzy w samochodzie X marki Y Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., tylko podaję konkretna wartość napięcia jaka pokazują uniwersalne mierniki tanie (powiedzmy takie do 100zł które różnią się w większości od siebie obudową) w Mondeo.
Mierzyłem w trzech samochodach z działającą klima dwoma zupełnie rożnymi miernikami i wartości były 4,2V do 4,4V.
Maro83mw jest offline   Odpowiedź z Cytatem