Cytat:
|
jaworq bzdury piszesz tak generalizujac.
Silnik nie analizuje tego jak jedziesz, tylko mierzy cisnienie na filtrze. I jesli jest duze to znaczy ze filtr zatkany i nalezy go wypalic. To raz.
Dwa, ilosc sadz, ktore sie osadzaja w DPF jest zalezna od obciazenia. Smiem twierdzic ze autostrada nie jest miejscem gdzie obciazenie jest najmniejsze. Wiec nie uogolnial bym do autostrad.
Trzy: Zeby wypalic DPF potrzebujesz 500 czy tam 600*C w filtrze. A takiej temp nie uzyskasz z samej jazdy po autostradzie
Innymi slowy:
1. jazda po autostradzie powoduje odkladanie sadzy w filtrze (czybciej czy wolniej niz w innych warunkach ale zawsze sie odklada).
2. sadza z filtra samoczynnie nie znika podczas jazdy autostrada bo nie ma ku temu warunkow.
Wniosek: nieprawdziwe jest twierdzenie ze filtr DPF sie nie zapycha na autostradzie.
Powiedzial bym ze jak przycisniesz 180 to bardziej zasypiesz filtr niz spokojna jazda w miejscie
|
Napisałem "silnik" żeby nie wdawać się niepotrzebnie w szczegóły bo kolega
@
juri2069
sprawił wrażenie i tak słabo doinformowanego na temat wypalania DPF. No ale doszliśmy do tego że mu się wypala tylko trochę częściej niż mi no więc git =) Po co robić dalej ****oburzę.
Masz rację z ciśnieniem ale pisząc że filtr się bardziej zapycha jadąc 180km/h niż jadąc w mieście w korkach... piszesz bzdury =) Wiadomo że cały wydech ma wyższą temperaturę gdy się jedzie 180km/h CO JAK WIEMY POMAGA w niezapychaniu filtra a nie przeszkadza. Nie będzie to pewnie 500°C bo mniej, ale na pewno będzie to bardziej sprzyjać DPFowi. Przy założeniu że jedzie się te 180km/h przez jakiś dłuższy czas a nie 10 sekund. Mam nadzieję że wszystkie szczególiki wypisałem tak abyś się nie czepiał że generalizuję ;D
Bump:
Cytat:
Nie wiem czy się psuje. Od roku? 2 lat?
A po drugie to czytając ten wątek to ludziom wypala się od co 150 do co 1200 także moje 400-500 jest po środku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do prędkości to pisałem , że trasa 170 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zresztą przy takich prędkościach nie ma opcji zauważyć spalania , więc czasem niektórzy nawet nie wiedzą że się wypala. Jedynie to patrząc na chwilowe , ale kto na to patrzy pędząc w siną dal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do zatkania to sprawdzam czasami w forscanie i zapycha się jak i wypala w normie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zresztą niech działa , kiedyś na pewno się zepsuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wasze zdrówko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
To jest trochę tak jak z mechanikami. Jeden powie Ci że "OJEJQ, TRZEBA NATYCHMIAST WYMIENIAĆ PÓŁ SAMOCHODU" ;D A drugi powie że olać i jeździć póki działa
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.