Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 13-07-2016, 00:37   #576
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację z ciśnieniem ale pisząc że filtr się bardziej zapycha jadąc 180km/h niż jadąc w mieście w korkach... piszesz bzdury =)
Ja napisalem o spokojnej jezdzie. Moze mialem napisac plynnej.

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiadomo że cały wydech ma wyższą temperaturę gdy się jedzie 180km/h CO JAK WIEMY POMAGA w niezapychaniu filtra a nie przeszkadza. Nie będzie to pewnie 500°C bo mniej, ale na pewno będzie to bardziej sprzyjać DPFowi. Przy założeniu że jedzie się te 180km/h przez jakiś dłuższy czas a nie 10 sekund. Mam nadzieję że wszystkie szczególiki wypisałem tak abyś się nie czepiał że generalizuję ;D
Twoja wypowiedz jedyne co moze potwierdzac to fakt ze mniej sadzy sie odklada w filtrze podczas jazdy autostrada niz w korkach w miescie. Zapomniales ze mozna robic trasy nieautostradowe, z predkoscia 90km/h na VI biegu, po prostej i plaskiej drodze. Jako ze obciazenie bedzie nieporownywalnie mniejsze to i szybkosc zapelniania filtra bedzie mniejsza.

A poza tym:
1. Widziales w ogole jaka jest temp spalin podczas jazdy autostrada? Wystarczy podlaczyc FORscan
2. Opor jest proporcjonalny do kwadratu predkosci. Czyli obciazenie rosnie z kwadratem predkosci a wiec tak samo "dymienie" do DPFu. Przy 180 filtr dostaje powaznie w tylek i jedyne co go ratuje to wypalanie.

W skrocie: nie istnieje sytuacja aby sie sam filtr wyproznial bez wypalania. No chyba ze jest wyciety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.