Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 13-07-2016, 12:54   #583
jaworq
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja napisalem o spokojnej jezdzie. Moze mialem napisac plynnej.

Twoja wypowiedz jedyne co moze potwierdzac to fakt ze mniej sadzy sie odklada w filtrze podczas jazdy autostrada niz w korkach w miescie. Zapomniales ze mozna robic trasy nieautostradowe, z predkoscia 90km/h na VI biegu, po prostej i plaskiej drodze. Jako ze obciazenie bedzie nieporownywalnie mniejsze to i szybkosc zapelniania filtra bedzie mniejsza.

A poza tym:
1. Widziales w ogole jaka jest temp spalin podczas jazdy autostrada? Wystarczy podlaczyc FORscan
2. Opor jest proporcjonalny do kwadratu predkosci. Czyli obciazenie rosnie z kwadratem predkosci a wiec tak samo "dymienie" do DPFu. Przy 180 filtr dostaje powaznie w tylek i jedyne co go ratuje to wypalanie.

W skrocie: nie istnieje sytuacja aby sie sam filtr wyproznial bez wypalania. No chyba ze jest wyciety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masakra, jak do ściany... Oczywiście że można jechać 90 autostradą. Wyjść z auta na autostradzie i usiąść też możesz. Wszystko możesz. Wg mnie grzech jest jechać tak wolno autostradami.
Nie pisałem że się sam wyróżnia filtr na autostradzie tylko że się mniej zapycha w związku z czym komputer nie inicjuje wypalania tak często jak w mieście. Czytaj że zrozumieniem.

Bump:
Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niekoniecznie tak jest, w ostatni weekend robiłem trasę (w tą i z powrotem, prędkość 130-170 km/h) 2500 km i przed wyjazdem sprawdzałem częstotliwość wypalania DPF-u, było co 560 km (jazda głównie miasto). Po powrocie sprawdziłem ponownie i pokazało 850 km, czyli wychodzi iż jazda autostradą wcale w większym stopniu nie zapycha DPF-u a wręcz odwrotnie.
Podzielam. To samo starałem mu się wytłumaczyć ale nie wyszło ;D z resztą o czym z tu z nim dyskutować jak on ma chipa aż na 193 konie i bardzo możliwe że u niego inaczej może wszystko wyglądać/działać.

Ostatnio edytowane przez jaworq ; 13-07-2016 o 13:00
jaworq jest offline   Odpowiedź z Cytatem