Cytat:
|
Powtórzę - nie twierdzę, że to niemożliwe tylko twierdzę, że bez sensu. W końcu ogromnym nakładem pracy "wyklepiesz" to elektryczne otwieranie/zamykanie klapy i:
- będziesz nosił oddzielny pilot do niego?
- będziesz pilnował aby Ci dziecko nie podeszło przypadkiem jak Twój "wynalazek" pracuje, bo gotów mu krzywdę zrobić?
- będziesz wykupywał dodatkowe ubezpieczenie bagażu na okoliczność jego zgubienia w wyniku "przypadkowego" otwarcia klapy w czasie jazdy?
- itp. itd.
Zrób, pokaż efekt pracy, wtedy dalsza dyskusja będzie miała sens. Inaczej to zabawa jak z tymi sprężynami na siłownikach gazowych...
|
Od dluzszego czasu chodzi mi to po glowie w takiej uproszczonej wersji, ale chroniczny brak czasu skutecznie mnie powstrzymuje.
Ad1 - nie jest potrzebny oddzielny pilot - otwieranie moze byc tym samym co teraz - przeciez jest przycisk otwierania tylko tylnej klapy. wystarczy sterownik podlaczyc do tegoz zamka i wykorzystac impuls do zamka klapy jako inicjator procedury otwierania. AFAIK ten przycisk nie dziala gdy samochod jedzie.
Ad2. - akurat moje dzieci sa na tyle duze ze nie jest to problem - poza tym czujnik pradowy na zasilaniu rozwiazuje niebezpieczenstwo przyciecia:
http://www.ebay.com/itm/50A-100A-150...-/111689533182
Ad3 - patrz Ad1
Ad4 - patrz brak czasu
Natomiast w sterowaniu mocno pomoglyby rozszyfrowane sygnały, ktore wysylaja czujniki polozenia i sily w silowniku.