Cytat:
|
Witam mam pytanie odnośnie szczęk hamulcowych a konkretnie pracy rozpieraka hamulca ręcznego. W ubiegłym tygodniu sprawdzając układ hamulcowy przed padaniami okazało się że w jednym z kół hamulec ręczny słabiej działa, po zdjęciu bębna okazało się że podczas zaciągania ręcznego, pracuje tylko szczęka grubsza [patrząc z boku od strony kabiny].
I teraz tak czy moje podejrzenia są słuszne i jednocześnie powinny rozchylać się dwie szczęki jednocześnie, jeśli moje podejrzenia są słuszne to co wymienić bądź naprawić
|
Zaciągając hamulec ręczny przy zdjętym bębnie odchylać będzie się wyłącznie jedna szczeka (zazwyczaj przeciwległa do szczęki w której jest przymocowana linka hamulcowa), dopiero po zamontowaniu bębna pojawia się powierzchnia, która powoduje opór umożliwiający rozpieranie drugiej szczeki.
Naciskając hamulec roboczy (nożny) powinny rozpierać się obie szczęki bo tłoczek działa obustronnie.
Co do sposobów naprawy, tak jak napisał kolega wyżej, czyszczenie samoregulatora. Po czyszczeniu poskładać wszystko do kupy i pomachać kilka razy ręcznym.