Odp: [diesel 1.8 turbo] Nieciekawa praca turbiny
to wygląda tak, jakby turbina działała i doładowanie silnika następowało, tylko jest jakaś blokada która powoduje, że to doładowanie nie jest przekładane na napęd, nie ma przyśpieszenia, silnik wyje i musze na chwile podczas jazdy zdjąc pedał gazu, wtedy obroty idą troche w dół, wciskam ponownie pedał, silnik nie wyje, auto jedzie dalej, wyjechałem nim dzis na próbę i po 3km takiej jazdy, włączył się wentylator, widać, że silnik dostaje w dupe, bo się nagrzewa na małych dystansach, chyba, że jechałbym normalnie, jak zawsze, czyli na tym zamulonym silnikiem, bo to za turbo diesel, w którym nie ma bez turbiny dobre jazdy, tylko muł..
Problem w tym darmodziej, że to turbo diesel, turbo się uruchamia przy 2200 tyś (coś koło tego) i jeżeli wcisne gwałtownie pedał gazu, zwłasza na wysokim biegu, to obroty pójde w gore i spowodują, że uruchomi się turbo, zanim auto ruszy, to on musi wejsć na wysokie obroty, bo tak mają te stare diesle, zanim on się zorientuje, że ma jechać, to się na wyje, i to nie tyczy się tylko mojego auta. Turbo się uruchamia razem z tym problemem tutaj poruszanym.
Jak grzebałem przy przewodach turba, to wszystko było ok, ale tylko przez jakiś czas i znów brak mocy.
Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 25-07-2016 o 11:14
|