View Single Post
Stary 25-07-2016, 13:56   #77
Radzio Focus II FL
ford::amateur

Imię: Radek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: Ford Focus MK2 1.6 tdci nieszczelność wtryskiwaczy i kolektora - fotrorelacja nap

Witam,
Borykałem się z nieszczelnością silnika a dokładnie stojącymi „kałużami” oleju na pokrywie silnika, ciekło również z pod pompy vacum. Po przeczytaniu kilka postów na forum zebrałem informację i zabrałem się za kompletowanie niezbędnych uszczelek. Na początek zakupiłem oringi do kolektora dolotowego i zleciłem mechanikowi wymianę co okazało się w pewnym stopniu sukcesem ponieważ olej przestał się gromadzić przy dolocie. Następny etap to uszczelnienie wtrysków oraz szpilek mocujących wtryski (bardzo ważne). Mój zestaw naprawczy składał się z miedzianych podkładek pod wtryski oraz gumowych podkładek uszczelniających oraz kleju do szpilek. Po tych operacjach do dnia dzisiejszego pokrywa jest sucha. Kolejny etap to uszczelka pompy vacum, zużyta powodowała zalanie całego boku silnika olejem. Po wymianie sucho. I tak uporałem się z wyciekami w mojej foce.
Koszty jakie poniosłem za materiały:
- oringi dolotu 6szt cena 10 zł szt,
- miedziana podkładka wtrysku 4szt cena 6zł szt,
- gumowa podkłada uszczelniająca wtrysk 4 szt cena 13,5zł szt
- uszczelka vacum 1szt 65 zł szt
- uszczelniacz silikonowy do szpilek 1szt 26,5 zł szt
- koszty przesyłek dokładnie nie pamiętam ale około 20 zł
Materiał w sumie mnie kosztował 249,5 zł + robocizna ale z tego co pamiętam to zamknąłem się w kwocie 550 zł.
Radzio Focus II FL jest offline   Odpowiedź z Cytatem