Cytat:
|
Nie zawsze, ojczulek u siebie w Yarisie zamontował antenę na której ma i FM i CB. Wszystko działa jak powinno
|
A jak powinno? Jeśli taka antena mając 70cm zamontowana jest na skraju dachu (przód albo tył - nie znam auta gdzie takowa jest na środku) dodatkowo pochylona i odbierasz nią i FM i CB to do jakiej anteny ją porównujesz twierdząc, że działa jak powinno? do 30cm? Jakie to daje parametry odbioru - jeśli słyszysz 5km to max. Dodatkowo dochodzi kwestia jak Ciebie słychać. Wielu zapomina, że od jakości tego czym nadają sporo zależy - jeśli piszczysz, trzeszczysz, szumisz to nawet z zasięgiem 100km nie pogadasz. Śmiem wątpić aby taki sprzęt pozwalał na czystą rozmowę w przyzwoitym (zapewniającym komfort czasu na poszukanie objazdu) zasięgu. Chyba, że używasz tego wyłącznie jako antymiśka - wówczas i 1km wystarczy (jeśli tylko ktoś będzie jechał i powie...)
Kwestia priorytetów. Ja lubię słyszeć z bardzo daleka. Aby być w stanie zjechać z autostrady jeszcze przed zatorem, aby kombinować z obiazdem odpowiednio szybciej. Aby w nieznanym mi terenie ktoś z daleka był w stanie mnie poprowadzić. Na moim magnesie mam realne zasięgi z przedziału 15-20km. Dziurka w poprzednim aucie dawała mi do 30km (raz w porywach dobrej propagacji udało się na ok 50km czysto pogadać). Ale w mieście to wszystko spada do 10km - pewnie nawet mniej...