View Single Post
Stary 27-07-2016, 01:24   #1
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Zakup Galaxy mk2, mk3, S-Max - ocenicie?

Witam kolegów i koleżanki. Moja prośba do Was jest taka sama jak chyba wszystkich piszących w tym dziale - ocena aut z linków.

Na początek Galaxy mk3 1.8 TDCi:

http://allegro.pl/galaxy-ghia-duza-n...361654613.html

Wiem, wiem... Miejscowość odstrasza na samym początku i tutaj się zgadzam, ale bardziej chyba to ogłoszenie potraktujmy jako "dla potomych", ponieważ to, co sam ustaliłem do tej pory tylko potwierdza negatywne opinie o autach z płockich komisów. No ale o tym za chwilę.

VIN: WF0MXXGBWM7P00996.

I teraz do rzeczy:
znajduję ogłoszenie, a tam w początkowym opisie rok produkcji 2009. Czytam całą treść ogłoszenia, a w jego dalszej tres, że model 2009, a rok produkcji 2008. No dobra - dzwonię o VIN. Już podczas zapisywania na kartkę widzę, że faktyczny rok produkcji to 2007. Mówiąc o tym sprzedawcy twierdzi on, że ma przed sobą dokumenty i widać tam luty 2008. Ja mówię, że to na pewno data I rej. Idzie jednak w zaparte, że nie. No dobra, szybko odpaliłem Etisa, a tam jak byk:
Data produkcji: 27.12.2007
Zadaję kolejne pytania:

Jaką fakturę wystawiają? 23%czy VAT-marża? Odp: VAT-marża, bo auto odkupione od prywatnego właściciela.

Skąd sprowadzone? Odp: z Belgii.

Dalej pytam o car-pass, żeby sprzedawca podał mi jego numer. Odp: nie mam przed sobą tego dokumentu, muszę odszukać.
W takim razie poprosiłem o przesłanie sms-em, ale od południa do chwili pisania tego postu go nie otrzymałem. I pewnie już nie otrzymam, bo przebieg 162000km raczej mało prawdopodobny - chyba że faktycznie ktoś robił tylko 20000km/rok. Ale ne łudzę się - to mało prawdopodobne.

Widzę, że po moim telefonie poprawili opis i widnieje tam już poprawna data produkcji i rejestracji.

Coś podpowiecie na temat tego auta? Może ktoś oglądał, widział na własne oczy?

Co do silnika miałem już Mondeo mk4 z takim samym i oprócz dużej turbodziury sprawdził się doskonale. No i fabrycznie brak DPF-a to też - jak dla mnie - spora zaleta. Minusy to także spory koszt wymiany rozrządu (2 paski) i kultura pracy. Co do dynamiki - dla mnie będzie wystarczająca. Nie oczekuję tutaj cudów.

Teraz drugie auto:

Galaxy mk2 1.9 TDI 150KM - trochę starsze, niewiele tańsze, ie takie wypasione, ale z gustem, które bardzo ładnie się prezentuje (a takie auta lubię) i jest już zarejestrowane:

http://allegro.pl/jedyny-taki-ford-g...369053389.html

VIN: WF0GXXPSSG5A17179

Przebieg - malutki i raczej mało prawdopodobny, jednak coś tam już przy aucie zrobione i udokumentowane w postaci faktur. Też z Płocka, ale nie mam daleko i w sumie mógłbym się przejechać. Cena - krótko mówiąc - bardzo wysoka. Może swój komentarz na tym zakończę. Co Wy powiecie na to auto?

W Płocku jest ASO Forda, więc na pewno bym skorzystał z ich pomocy.

No i miał być jeszcze S-Max 2006 2,5T, ale widzę, że się chyba sprzedał, bo ogłoszenie zniknęło. I na takim silniku najbardziej mi zależy, ale S-Maxów z tym motorem jest jak na lekarstwo.

Zaopiniujecie i podpowiecie cokolwiek?

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 27-07-2016 o 01:28
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem