Szarpanie, usterka układu silnika, gaśnięcie auta.
Witam drogich forumowiczów,
Ostatnio źle się dzieje z moją foczką.
Kupiłem Focusa mk2 1.6 9 miesięcy temu i od początku zauważyłem problem, auto na początku potrafiło strasznie często się tak jakby dusić, dlawić.. Jakby na chwilę nie otrzymywalo paliwa.
Usterka miała po np 20km i już późnej było ok.
Czasami się dławił innym razem prawie w ogóle.
Wymieniłem filtr paliwa, ale nadal szarpalo, po jakimś czasie jakoś wszystko się uspokoilo i autko jeździło normalnie z 4-5 miesięcy, aż zapomniałem, że coś się psuło.
Jednak ostatnio problem powrócił. Od miesiąca dławił się cały czas. Na trasie 180 km potrafi 100km się dlawić a późnej jedzie normalnie.
W końcu pojechałem do znajomych wyłączyłem silnik i kiedy chciałem wracać auto odpalilo i po 200m auto zgasło u wyświetlił się komunikat
"usterka układu silnika " za chwilę ten napis znikł ale samochód już nie odpalił.
Wezwalem lawete i po dotarciu do mechanika i zjechaniu z lawety auto odpalilo z miejsca aż dziwne.
Zostawiłem foczke u mechanika do sprawdzenia, zadzwonił z diagnoza że 4 wtryski do wymiany ( 3 na komputerze pokazuje że uszkodzone a 4 to tylko kwestia czasu). Powiedział, że auto dusi się bo dostaje za dużo paliwa i ze przy dużych prędkościach się nie dlawi bo dostarczone paliwo się spali.
Zabrałem od niego auto bo nie jestem do końca przekonany że to mogą być wtryski a wydać kupę kasy na regenerację od tak to nie sztuka.
Wracając zauważyłem odwrtonosc od tego co mechanik powiedział. Jechałem wolniej-auto się nie dusilo jak tylko dodałem gazu zaraz zaczął się dławić a za chwilę znowu zgasł z napisem "awaria układu silnika" na szczęście tym razem zaraz odpalił.
Czy macie Państwo jakieś pomysły co to może się dziać z nim czy faktycznie wymienić te wtryski czy macie inny pomysł?.
Auto nie kopci z rury, spalanie paliwa w normie.
Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez Dkaamykk ; 28-07-2016 o 17:39
|